Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Ako ne želim sterilisati mačku koliko posle okota smem da je pustim na novo parenje. I da li mački koja se okotila treba da dajem neki probiotik jer posle prvog okota je jako povraćala i imala proliv pa se nadam da neće i sa drugim. Pozdrav, Sanela
O: Mace se u našim klimatskim uslovima zapravo teraju tokom čitave godine, a u zimskim mesecima nastupa period mirovanja njihovih reproduktivnih organa. Ugodna klima i obilje hrane neophodni su za preživljavanje mladih životinja.

Zdrava maca omaci se i do 3 puta na godinu, po 3 do 4 mačića. Maca nosi mlade oko 2 meseca.

Dakle, ako se tera u februaru, omaciće se u aprilu. Kada omaci mačiće, može da ponovo uđe u teranje već za 15 dana nakon okota, jer je vreme pogodno za to, pa se lako može dogoditii da se ponovo omaci već u junu. U junu je u našim krajevima i dalje toplo i zeleno pa će se većina maca ponovo terati i omaciti u avgustu ili septembru.

Kako dan postaje kraći, manje je sunčeve svetlosti i maca se priprema za zimsko mirovanje, barem što se tiče reprodukcije. Dakle, nekoliko zimskih meseci možda će biti mirna.
Nakon porođaja može se javiti učestalija i mekša stolica, ali ukoliko mačka nema temperaturu, dobre je volje i želi da jede onda je sve uredu sa njom i dijareja će prestati kroz naredna 3-4 dana. Naravno ukoliko primetite dodatne simptome ili se dijareja neočekivano produži najbolje je mačku odvesti kod veterinara koji će odlučiti o primeni određene terapije.

U slučaju dijareje prilažemo tektove koji opširno govore o ovoj temi: Dijareja (proliv) i Dijareja i upotreba preparata Kaodiar S.

Više informacija o okotu mačke možete saznati u testovima Graviditet i okot i Graviditet mačke i briga o okotu.


OZNAKE: