ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja mačka stara sedam meseci već nekoliko dana kod veterinara dobija injekcije protivotrova. Veterinar sumnja da je otrovana s obzirom na simptome poput krvave stolice i krvarenja iz nosa. Međutim, mačka ima izuzetno smrdljiv zadah već duže vreme, a usna šupljina mu je puna gnojnih naslaga. Kako apetit nije imao već puno pre navodnog trovanja, a i čudno je gutao, mislim da ima Panleukopenija ili zarazni enteritis mačaka. Svi simptomi odgovaraju, a i u istoj kući živi mačak od kojeg je najverovatnije dobio taj virus. Ima li smisla dalje davati joj injekcije jer njoj nije bolje. Hvala! Kristijan

O: Zarazni enteritis mačaka (Panleukopenija mačaka) je akutna virusna bolest čija inkubacija traje 4-10 dana. Klinički znaci su vrlo različiti, od perakutnih koji završavaju naglim uginućem, do blagih. Često oboljevaju mlade ili nevakcinirane životinje, a bolest je učestalija krajem zime i početkom proleća. Najznačajniji simptom je povraćanje tečnosti ili sluzi obojene žuči, što dovodi do prljanja usana i brade, a dah često ima fetidan zadah. Životinja je izrazito neraspoložena i brzo se razvija dehidracija, uz upale oči.

Mačka zauzima veoma često tipičan zguren položaj, pokazuje da je žedna, ali nije voljna piti. Proliv se po pravilu kod te bolesti ne javlja. Temperatura se kreće oko 40-41°C, a temperaturni skok ubrzo prelazi u subnormalnu temperaturu i uginuće. Urin je oskudan, intenzivne boje i veoma prodornog neprijatnog mirisa. Zabeležen je i razvoj stomatitisa, kao i erozije epitela na vrhu jezika, što ukazuje na sekundarne bakterijske i virusne infekcije.

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike i tipičnih nalaza krvi. Za ovu bolest je tipičan pad broja leukocita koji se javlja još u stadijumu inkubacije. Groznica i leukopenija (pad broja leukocita) omogućavaju da se isključe otrovanja. Otrovi čiji se mehanizam toksičnog delovanja zasniva na poremećaju procesa zgrušavanja krvi nazivaju se antikoagulansi. Opšta karakteristika otrovanja je bledilo vidljivih sluznica i krvarenja po telu u obliku većih ili manjih hematoma po ušima, butinama, u okolini zglobova, posebno skočnog zgloba, te po vidljivim sluznicama. Krvarenja se zapravo razvijaju u svakom tkivu, a otrovane životinje mogu imati krvavi proliv ili mogu povraćati krv, mogu krvariti na nos ili mokriti krv. Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike i laboratorijskog određivanja vremena zgrušavanja krvi. Ukoliko Vaš veterinar nije u mogućnosti sprovesti navedene dijagnostičke analize, savetujem Vam da mačku odvedete na pregled na Veterinarski fakultet u Beogradu.

 

 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak