aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Postovani, imam macče starosti oko 3-4 meseca. Kad sam je usvojila pre dva ipo meseca bila je mala kao dlan, pa su je veterinari procenili da je starosti nešto manje od mesec dana. Problem je taj što je ona počela da pokazuje simptome teranja, vuče se prsima po podu, kad je mazim po ledjima diže zadnji deo tela i mnogo mjauče. Nestajala nam je struja zbog loših vremenskih uslova i u kući je bilo jako hladno. Mače je ostavilo krvavu fleku preksinoć i juče ujutru, tačnije te fleke izgledaju više rozikasto nego kao čista krv. Ona danas ne krvari ali mokri po nameštaju. Ne znam da li se prehladila ili je obeležava teritoriju. Mokri mnogo više nego uobičajeno, na svakih sat-dva. I to gde mokri neprijatno miriše, intezivnije. Imam jos dve mačke koje su potpuno zdrave, one idu za njom i njuškaju je, šta se dešava s mojim mačetom? Kad mačke inače ulaze u polnu zrelost, mislim da je moje mače jako malo da bih imalo nagone za parenje. Inače da napomenem ona nema temperaturu, nosić joj je hladan i vlažan, ne izlazi napolje i najviše boravi u mojoj sobi. Iskreno se nadam da ćete mi odgovoriti.  Hvala unapred.

Aleksandra Dimitrijević

O:  Prvi estrus u mačaka može se javiti od 4. do 12. meseca. U većini slučajeva, prvi pubertetski estrus se javlja u proleće, kada su mlade ženke stare oko 7 meseci. U estrusu se ponašanje mačke menja. Mačka se umiljava, počinje da se valja i okreće na leđa, sa jednog na drugi bok, uvija leđa, trlja glavom i vratom i zauzima karakterističan stav kojim omogućava i olakšava parenje.  Rep drže pomeren u stranu, tako da se dobro ističu stidnica i analni otvor na kojem se ponekad primećuju ritmične kontrakcije. Mačke u estrusu su nemirne, učestalo i glasno mijauču čime dozivaju mužjake, a takođe se dešava i da  izgube apetit. Mačke se pritom oglašavaju prodornim neugodnim mijaukanjem, koje podseća na dečji plač, uznemirene su, postaju vrlo nežne i rado se protežu i maze o svog vlasnika ili o nameštaj i neprestano traže pažnju. Prija im kada ih pomilujemo po leđima i odmah zauzimaju stav za parenje. Neke mačke u vreme estrusa štrcaju mokraću u mlazovima, slično mužjacima (koji tako označavaju svoju teritoriju).

Zapaljenje mokraćne bešike - Cystitis vesicae urinarie može biti akutno i hronično, a po karakteru supstrata može biti kataralno (cystitis catarralis), hemoragično (cystitis haemorrhagica) i gnojno (cystitis purulenta). Prema uzroku nastanka može biti primarno i sekundarno. Kao predisponirajući faktori primarnom zapaljenju mokraćne bešike mogu biti prehlade i činioci koji dovode do nemogućnosti oticanja mokraće (tumori, paraliza detruzora, grč mokraćne bešike itd.). Najčešći uzrok zapaljenja bešike je bakterijske prirode (P.miriabilis, E.colli, Pseudomonas, Streptococcae i Staphylococcae.). Infekcija bešike može nastati ascedentno iz spoljne sredine preko uretre i descedentnim putem iz bubrega preko uretera. Sekundarno do zapaljenja mokraćne bešike dolazi kod virusnih infektivnih bolesti. Kod akutnog zapaljenja mokraćne bešike opšte stanje u većini slučajeva nije promenjeno. Ponekad se javi apatija i pad apetita, dok se pojava povišene temperature ređe javlja. Klinički simptomi se ispoljavaju u čestom mokrenju sa manjim mlazevima, pri čemu se luči manja količina mokraće, ponekad kap po kap. Može se primetiti napinjanje i bol pri mokrenju. Mokraća je gusta, neprijatnog mirisa, zamućena i ima primesama krvi.

Sobzirom da opisani simptomi mogu ukazivati i na estrus i na upalu, a kako bi se isključila mogućnost postojanja nekog zdravstvenog problema, neophodno je da veterinrar izvrši klinički pregled životinje, pa je moj savet da macu odnosete u neku od veterinarskih ambulanti, na pregled.

 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak