Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Moj mačak je star skoro godinu dana (13.aprila). Do sada je primio sve vakcine. Kućna je mačka, koja ne izlazi napolje. Sa sedam meseci sam ga kastrirala, jer je počeo da pokazuje znake polne zrelosti. Nije nigde urinirao, ali je stalno ''nasrtao'' na moju ruku i nismo nikako mogli da se mazimo (što smo do tada redovno činili). Kastracija je prošla dobro, međutim, ne dugo posle nje, on je počeo ponovo da pokazuje iste znake nagona: ''naskače'' na moju ruku, malo prede, malo mjauče, hoće napolje, pa mjauče ispred vrata... Čitala sam da nekada može da prođe i po nekoliko meseci, da se iz mačijeg organizma izbace hormoni, koji to uslovljavaju. Sad je već prošlo dosta (5 meseci), a i proleće je i on opet postaje nemoguć. Šta je problem? Da li je kastracija urađena dobro? Da li ima šane da se on smiri? Koje je rešenje? Da li ga taj nagon sad frustrira? Hvala uanpred na odgovoru! Srdačan pozdrav, Ivana

О: Posle kastracije još jedno izvesno vreme kod mačka mogu da se ispolje znaci u vezi sa polnom aktivnošću.

Ukoliko je kastraciju urađena po svim pravilima vezanim za taj hirurški zahvat, ljubimac bi do sada trebao u potpunosti da izgubi nagon za parenjem. Međutim, postoje slučajevi kada je kastracija urađena nepotpuno, odnosno kada nisu oba testisa odstranjena, te je, npr. ostao jedan testis. U toj situaciji kod ljubimca ne dolazi do gubitka želje za parenjem i njegova aktivnost se u potpunosti nastavlja.


Postoji mogućnost da je došlo do promene ponašanja, odnosno poremećaja stanja psihe, što u svakom slučaju, nije retka pojava. Tada se kod ljubimca ispoljavaju različiti pokreti i zvučne manifestacije u vezi sa polnom aktivnošću.

Postoji šansa da mačak vremenom izgubi takvo ponašanje, tako da Vas savetujem da mu posvetite malo više vremena. Pokušajte da ga nagradite nekim poslasticama, kako biste ga posticali na željeno ponašanje.

Ukoliko se ovakvo ponašanje nastavi odvedite ga kod veterinara koji je izvršio kastraciju, kako bi proverili da li je ona obavljenja u celosti.

OZNAKE: