aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imamo mače staro oko 5 meseci koje smo udomili. Kad je došao imao je krastu blizu vrata, koja je bila suva i kad je otpala na tom delu nije imao dlake, ali je koža bila sasvim normalna. To je bilo pre dve nedelje. Danas smo primetili da je na području zadnje noge takođe izgubio deo dlake kao kružić, ali takođe koža je normalna, nema crvenila, svrba, malo se lizao i to je to.. Mislili smo da je šuga, ali ne širi se na taj način i nema nikakvih rana ni crvenila, jednostavno dlaka otpadne u krugu 2-3 mm i ostane normalna koža. Molim za savet. Sanja

O: Kraste nastaju na oštećenoj koži, a sastoje se od seruma / limfe, krvi i upalnih ćelija. Do nastanka krasti i dubljih defekata kože dolazi u slučaju: gljivica, mačjih akni, ušnih grinja, bakterijskih infekcija kože (piodermija), šuge uzročnikom iz roda Cheyletiella, lajšmanioze, toplote, hemijskih materija i opekotina od sunca, imunoloških bolesti, virusa boginja. Dermatofitoze su gljivične infekcije (npr. mikrosporoza) dlake i dlačnih folikula, koje mogu zahvatiti bilo koji deo teela. Mačke mogu biti asimptomatski nosioci, što znači da šire uzročnike, ali same ne pokazuju nikakve kliničke znakove infekcije.

Gljivice obično ne izazivaju svrab, ali se stvaraju kraste, koje mačka liže i češe. Alopecija ili gubitak dlake obično je lokalna ili parcijalna. Ona može nastati zbog izostanka rasta dlake, lizanja ili grebanja ili spontanog opadanja. Najčešći uzrok gubitka dlake kod mačaka je preterano lizanje i češanje koje podstiče svrab. Drugi uzroci su: parazitske ili gljivične infekcije, uzročnici šuge, dermatofiti, okolni razlozi i promene ponašanja, opekotine, urođeni ili hormonalni razlozi.

Bez pregleda kože i dlačnog pokrivača nemoguće je tačno utvrditi šta je uzrokovalo promene na koži kod Vašeg mačeta. Kao što u navedenome stoji, simptomi su vrlo slični kod različitih kožnih bolesti i promena. Kako bi iskljičili mikrosporozu (zoonoza), savetujem Vam posetu veterinaru koji će na temelju pregleda kože dijagnostifikovati bolest i primeniti odgovarajuću terapiju.

 

OZNAKE: