Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačku staru 20 meseci. Prvi put se omacila ove godine u maju i dobila 4 mačeta. Oni su bili sa njom do kraja leta iako ih je ona odbila od sebe. Međutim ja sam se nadao da će mozda opet ući u teranje ali nije. Da li je to normalno ili je neki poremecaj?


O: Mačke polno sazrevaju od 5 - 12 meseci starosti, a uzgojnu zrelost dosižu kada dostigu 1-1,5 g.


Estrus ("teranje") kod mačaka traje 3 - 10 dana, a ovulacija je indukovana, što znači da je podstiče sam akt parenja, pa nastupa 25 - 50 sati nakon parenja. Ako se ženka ne pari, sledeći ciklus teranja će početi nekoliko nedelja kasnije. I to se ponavlja sve dok se ženka ne pari.


Ponavljanje ciklusa kod mačaka uslovljeno je dužinom dana i temperaturama okoline. Tako mačke u našem podneblju započinju sa teranjem već u februaru, da bi u većem ili manjem intenzitetu to bilo nastavljeno sve do kasne jeseni. Neke mačke se teraju samo u proleće i jesen.


Sterilizacijom se umanjuje ili uklanja rizik od malignih oboljenja mlečnih žlezda, i isključuje se mogučnost upale materice ili malignih oboljenja jajnika, a svakako izostaju ciklusi teranja.


Ženka u "teranju" stenje, zavija ili glasno mjauče, vuče zadnji deo tela, odbija hranu, pije više vode, i mokri češće čak i izvan posude s peskom. Sve su to normalne, hormonalno uslovljene promene.


Očekivano je da će mačka tokom zime ipak prestati s teranjem - do proleća, kada se većina maca pari i ima mlade (mačka nosi oko 2 meseca).

 

 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak