Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja maca kada jede počne jako da mjauče i jako teško jede. Kada smo joj pogledali desni, videli smo da su joj crvene oko svakog zubića. Pošto se radi o maci, a mi živimo u selu daleko od veterinara, kako da izlečim svoju macu i o čemu se ovde radi? Nevena

O: Ukoliko mačka ne može da jede  problem  je verovatno u promenama na zubima ili oboljenjima  usne duplje. Obično se manifestuje baljenjem, težim uzimanjem i žvakanjem hrane, neprijatnim zadahom, pojavom sukrvice u pljuvački ili jednostavno odbijanjem  hrane.

Dentalni plak je tanak sloj naslaga na kruni zuba i čine ga kolonije bakterija na kojima se vremenom talože soli kalcijuma i na taj način nastaje kamenac. Te naslage vremenom vrše pritisak na gingive i što su one obimnije, veće je  povlačenje gingiva i češća pojava hroničnih oboljenja zuba (paradentopatija i karijes).

Gingivitis je  zapaljenje ivica desni oko vrata zuba i predstavlja najraniju fazu periodontalnih bolesti. U početnoj fazi javlja se mala količina plaka, blago crvenilo desni i glatka površina gingiva. Kada proces uznapreduje pojavljuje se subgingivalni plak i kamenac. Crvenilo je jače izraženo a površina gingiva je neravna i lako krvari pri dodiru. Faktori koji utiču na pojavu gingivitisa su: starost, ishrana kašastom hranom, deficit kalcijuma i niacina, bakterije, virusi, gljivice, imunološki poremećaji, metabolički poremećaji (uremija i diabetes melitus), trovanja, rasna predispozicija. Ako se ne pristupi blagovremenom lečenju nastaju komplikacije koje dovode do ispadanja zuba.

Vašu macu bi svakako trebalo da pregleda veterinar, bez obzira koliko su jasni simptomi. Terapija nije ista u slučajevima da je došlo do nakupljenja velike količine kamenca, kada treba skinuti kamenac, ili ako je u pitanju samo upala desni manjeg ili većeg stepena. Gingivitis se može javiti i kao samostalno oboljenje, ali i kao simptom nekih drugih, ozbiljnjijih oboljenja, pa je zato neophodno da macu odvedete vetrinaru.

U ponudi Pet centra postoji preparat Vet aquadent (Virbac). Koristi se za dnevnu oralnu higijenu kod pasa i mačaka. Kontroliše stvaranje plaka i kamenca na zubima, otklanja neprijatan zadah, ima antiseptično dejstvo protiv velikog broja bakterija. Upotrebljva se tako što se sipa u vodu za piće (10 ml preparata na 500 ml vode za piće).

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak