Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja mačka posle sterilizacije mnogo mjauče, dosta više nego pre. Da li će tako biti do kraja ili će je proći vremenom?
Katarina

O: Mačke, kao i sva druga bića imaju razvijene načine komunikacije, kako među sobom, tako i sa ljudima sa kojima žive. Poznavanjem načina ponašanja svog ljubimca u datom momentu, lako ćemo shvatiti šta on od nas hoće. Mačke komuniciraju zvučnim signalima i gestikulacijom, odnosno zauzimanjem određenih stavova i menjanjem izgleda lica.

Među sobom mačke komuniciraju i mirisnim signalima, tzv. feromonima, koji su za nas ljude nerazumljivi.

Uznemirena ili uplašena maca ima maksimalno rašitene zenice, dok ljuta maca ima jako sužene zenice. Kada mačka ugleda plen, ona ispušta neobične zvuke i škljoca vilicama, pogrbi leđa i usmeri pogled samo na plen. Mjaukanje mačka retko koristi u komunikaciji sa drugom mačkom, izuzev kada se radi o fazi estrusa kada se oglašavaju dubokim i glasnim mjaukanjem koji podseća na dečiji plač.

Mjaukanjem mačke uglavnom komuniciraju sa ljudima i potrebno je neko vreme da vlasnik shvati sta njegova maca hoće od njega.

Predenje  je sastavni deo komunikacije kod mačaka. Sam zvuk nastaje od kretanja vazduha kroz sužene kanale u plućima koje svojim pomeranjem pravi dijafragma. Neobično je što se nekada predenje čuje i kod mačaka koje su jako bolesne ili povređene. Ipak, predenje pre svega označava dobro raspoloženje i prvi put se čuje kod mačića dok sisaju mleko. O raspoloženju mačke se puno toga može zaključiti po načinu na koji drži rep. Ako ne žele da skrenu pažnju na sebe, stoje po strani, rep sasvim usprave i izbegavaju pogled prisutnih. Jako savijen vrh uspravnog repa znači prijateljski pozdrav ili ponekad unapred radovanje nečemu što očekuju od čoveka. Podignut rep sa lagano savijenim vrhom znači radost, zadovoljstvo ili napetost. Nakostrešen rep znak je pretnje i agresivnosti, dok mahanje repom odražava nesigurnost i neodlučnost, a ne kako se još i danas misli, ljutnju.

Sterilizacija je rutinska vetrinarska procedura koja se radi u opštoj anesteziji. Mužjacima se odstranjuju testisi, a ženkama jajnici i materica. Ova hirurška intervencija nije opasna i ne nosi rizik po zdravlje ljubimca, naravno ako se radi po pravilima operativne tehnike i uz adekvatan postoperativni tretman.

Ako se Vaša maca dobro oporavlja, ima dobar apetit, bistre oči i jasan pogled, glatku i sjajnu dlaku, nema povišenu temperaturu, zainteresovana je za okolinu, velike su šanse da je sa njom sve u redu i da je mjaukanje želja da skrene pažnju na sebe. Dajte maci više vremena i pokušajte da joj pružite dosta pažnje i ljubavi, jer je operacija sama po sebi stres. Ako ste pored mjaukanja primetili i neku drugu vrstu ponašanja koju Vaša maca nije do sada pokazivala, bilo bi dobro da macu odvete veterinaru kako bi on prekontrolisao tok postoperativnog oporavka i ocenio zdravstveno stanje.

OZNAKE: