Milica Djedovic, DVM


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam malu macu, oko tri meseca staru. Vodila sam je kod veterinara zbog gnojnog oka i veterinar mi je rekao da je oko iscurelo. Prošle su tri nedelje od tad i sad joj je oko ispalo skroz i ogromno je, grozno, jezivo. Veterinar mi je rekao da mu je žao to da dira, da pustimo da samo ispadne, da li mi i vi to preporučujete, i da li neće takvo stanje maci nešto da šteti, i posle kog vremena to ispadne?
O: Savetujem Vam da odvedete macu na pregled kod drugog veterinara koji će izvršiti pregled, po potrebi primeniti antibiotsku terapiju i izvršiti ekstrakciju (vađenje) oka.
Možete se obratiti i kolegama sa Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu, katedra za hirurgiju i oftalmologiju.

Same traume oka delimo na oštre i tupe. Nekada iako vlasniku oštra trauma oka izgleda strašno sanacija istog je povoljnija nego kod tupe traume oka, jer kod tupe traume može doći do komplikacija kao što su: hifema ( krvarenje u prednjoj očnoj sobici), supkonjunktivalno krvarenje, oštećenja rožnice, prolapsus oka, odsutnost papilarnog refleksa na papilarni podražaj, velika bolnost, edem rožnice, glaukom (povišeni očni pritisak), slepilo.

Vaša maca najverovatnije ima neku od virusnih oboljenja mačaka. Moguce da je skroz slepa, ili ako i vidi, vidi u slabom procentu. Antibiotski tretman neće izlečiti mače, ali će sprečiti sekundarnu infekciju očiju. Ako želite da potvrdite virusnu infekciju, neka veterinar uzme uzorak za laboratoriju. Ovo bi bilo vrlo preporučljivo, jer imate i druge mačke koje mogu oboleti ako je macka  nosioc virusa. Slepa mačka neće nikad biti dobro socijalizovana, ali u ograničenom i poznatom prostoru može da živi pristojno. Naravno, obavezno je da se steriliše ili kastrira, već zavisno od pola.

Nakon što ljubimac iz različitih razloga izgubi oko ili se oko određenim hirurškim zahvatima ukloni iz očne šupljine, najčešće se zatvaraju kapci. Naime, na takav način je moguće sprečiti određene komplikacije kao i otvaranje ulaznih vrata u organizam za ulazak različitih infekata. Takođe, na takav način je moguće osigurati nesmetano zarastanje rane. Takođe, mnogi vlasnici navode da ako se ne ugradi očna proteza, da je ovo "estetski prihvatljivija" metoda korekcije. U svakom slučaju savetujem Vam da se obratite na adresu Veterinarskog fakulteta u svojoj zemlji.

Kolege na Klinikama za hirurgiju, ortopediju i oftalmologiju će biti u mogućnosti da pregledaju ljubimca i da odrede što bi najprikladnije bilo uraditi kako bi mu se sačuvalo i održalo zdravlje, i osigurao kvalitetan život.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak