Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kupila sam za moju veliku mačku (13 meseci, 3 kg) Tenivet, a za njene male mačiće stare tačno 2 meseca Helmivet. Konsultovala bih se sa vama oko doze i načina davanja. Da li mogu tabletu da mrvim i da je mešam sa hranom, da je ubacim nemrvljenu u omiljenu hranu ili da nekako ih nateram da je popiju!
Hvala unapred na odgovoru, Jelena iz Bora

O:  Najčešći endoparaziti mačaka, a naročito mačića, su Toxocara cati i Toxascaris leonina. Obično su dužine 5 – 10 cm, bele ili lagano smeđkaste boje, a podsećaju na špagete.

Ako je prisutna velika invazija ovim parazitima, mačka ih može povratiti ili celi (neoštećeni) izlaze sa stolicom. Osim problema u varenju, invazija ovim parazitima ponekad može i ozbiljno da naruši opšte stanje organizma. Kod mačića invadiranih navedenim crevnim parazitima često se uočava okrugao i nadut stomak i stalno prisutna želja za hranom.

Mačke se mogu zaraziti i pantljičarama (cestodama). Mačke su najčešće invadirane psećom pantljičarom (Dipilidium caninum) koja je dugačka 20 - 45 cm. Zreli članci ove pantljičare podsećaju na semenke krastavca.

Nešto ređe kod mačaka parazitira Taenia taeniaeformis i Diphylobotrium latum.

Helmivet se koristi za lečenje parazitskih bolesti gastrointestinalnog trakta pasa i mačaka prouzrokovanih parazitima osetljivim na mebendazol (aktivni sastojak ovog preparata). Terapijska doza iznosi 25-50 mg/kg telesne težine, što znači da kod mačića i mačaka lakših od 2 kg telesne težine Helmivet treba davati dva dana uzastopno, ujutru i uveče po 1/2 tablete (kod infekcija nematodama), a istu dozu leka je potrebno davati 5 dana uzastopno, ujutro i uveče, kod mešanih infekcija (nematode i cestode). Doza za mačke telesne težine od 2-4 kg je 1 tableta ujutru i uveče, a dužina tretmana je ista.

Preparat se može staviti direktno u usta, na koren jezika ili ga možete isitniti i pomešati sa hranom (manjom količinom, uz obaveznu proveru da li je životinja uzela celu dozu). Mladim mačkama preparat davati svaka 2-3 meseca, odraslim 3-4 puta godišnje (na 3-4 meseca).

Tenivet je lek koji se koristi za preveniranje i lečenje parazitskih infekcija pasa i mačaka koje prouzrokuju pantljičare (cestode). Kod mačića i mladih mačaka dati 1/4 tablete, a za odrasle mačke 1/2 tablete, jednokratno. Tretman ponoviti za 2-3 nedelje.

OZNAKE: