Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačku, domaću, staru oko 9 meseci, skotna je ali sam primetio da kada me gleda direktno, jedno oko je normalno, a drugo kao da reflektuje svetlost (kao u mraku), kada sam malo bolje izbilizine pogledao primetio sam da je prednji deo tog oka (sočivo) kao blago zamućeno. Nisam primetio da ima strano telo u oku. Proverio sam i utvrdio da ona vidi na to oko. Ineresuje me naime, da li to može biti nešto ozbiljno tj. da li je potrebno da je vodim kod veterinara i od čega bi to moglo da se pojavi? Hvala vam unapred. Sladjan

O: Zamućenje sočiva može biti kongenitalno (Cataracta congenita).

To je promena koja nastaje kao posledica promene ishrane sočiva u toku embrionalnog života. Usled takvog stanja nastaju degenerativne promene u njegovoj strukturi. To su gotovo uvek oštro ograničena, trajna zamućenja, različitog oblika (vezikularni oblik, vretenasti...). Ovaj se oblik zamućenja sočiva ne menja u toku života.

Stečena katarakta (zamućenje) nastaje kao posledica poremećaja metabolizma sočiva odnosno njegove ishrane tokom života. Ta stanja nazivamo sivom mrenom (cataracta). Sočivo prima hranu preko cilijarnog tela, pa su poremećaji u ishrani sočiva izazvani poremećajima čije su posledice promene u cirkulaciji u tom delu oka, odnosno promena koje zahvataju čitav uvealni trakt.

Sobzirom da postoji više endogenih i egzogenih faktora koji deluju u tom pravcu i pojava katarakte može biti primarnog i sekundaranog karaktera:

Cataracta primaria ili primarna katarakta. U ovu grupu se ubraja i Cataracta traumatica. Traumatski oblik katarakte može da nastane kod svih vrsta životinja, a uzroci su mu tupi udarci koji imaju za posledicu rupturu kapsule sočiva ili kidanje fibrila.

Cataracta symptomatica - Simptomatska katarakta. U ovaj oblik zamućenja sočiva ubrajamo ona stanja, kada je njegova ne prozirnost posledica deponovanja pigmenta ili fibrina na prednjoj površini sočiva. Nastaje kao posledica izmenjenih stanja u metabolizmu organizma uopšte. U njih se ubraja i cataracta toxica - katarakta usled intoksikacije. Najčešći oblik ovog stanja je cataracta diabetica.

Cataracta senilis - Staračka katarakta (što svakako nije slučaj sa vašom mačkom). Nastaje u starijim godinama života, a izazvana je nizom faktora koji dovode do promena u strukturi sočiva. Te promene mogu da se svedu na kompleks degenerativnih stanja koja izazivaju u starosti izmenjeni cirkulacioni uslovi (sclerosis).

Cataracta juvenilis - mladalačka katarakta. To je oblik koji se javlja uvek kod životinja u mlađoj dobi i ne mora uvek da bude prisutna pri rođenju (kongenitalni karakter). Te promene mogu da budu zapažene tek kasnije u uzrastu od 1-2 godine.  

Budući da su uzroci nastanka različiti, savetujem vam da se obratite veterinaru oftalmologu, kako bi se uradio specijalistrički pregled i na taj način postavila dijagnoza i preduzele odgovarajuće mere. Ukoliko niste sigurni kome bi se obratili, mačku možete odneti na pregled na Veterinarski fakultet, katedra za hirurgiju i oftalmologiju.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak