Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Uskoro se selim - sa svojim macama (2 god). Zanima me koliko će biti potrebno vremena da se naviknu na novu kuću, i kako da budem sigurna da se nece vraćati na prošlu adresu. Planiram da udomim i psa starog 2,3 meseca, ali nisam sigurna kako će se slagati sa macama. Hvala unapred na odgovoru, Tijana

O: Mačke nisu zahtevna životinje kada je u pitanju smeštaj. Jednako dobro se naviknu na mali stan, kao i prostranu kuću sa dvorištem, a nažalost, veliki broj mačaka su lutalice, i lepo su naviknute na život u gradskim sredinama kao i na selu.

Najlakše je navići mače na uslove u kojima će da živi, ali nekad se desi da vlasnici moraju da se presele, pa odrasla mačka menja prvobitni ambijent. Većina mačaka ne pravi problem pri promeni sredine, već se po upoznavanju nove teritorije lako adaptira. Međutim ponekad se desi da se maci više sviđa stari dom pa pokaže određeni otpor pri promeni ambijenta. Da biste izbegli stres kod maca, držite se određenih pravila prilikom premeštanja mace:

- Neka maca putuje sa Vama
- Kada uđe u novi stan, zatvorite sva vrata kuda bi mogla da izađe, a zatim je pustite.
- Kada obiđe sve prostorije, dajte joj da jede, kako bi se što pre opustila u novoj sredini
- Ako maca bude imala priliku da izlazi napolje, ako se kojim slučajem izgubi, ona će se vratiti na pređašnju adresu, zato bi bilo dobro da maci stavite odrlicu sa novom adresom.

Mace puštajte napolje, tek kada su se sasvim adaptirale, a to je neodređeni vremenski preiod, od par dana, pa do nekoliko nedelja. Ako prerano izađu napolje, mogu biti uplašene i mogu se izgubiti. Znaćete da su lepo prihvatile novi dom, kada imaju dobar apetit, miran san, kada redovno koriste svoj posip, ne pokazuju znake agresije već njima svojstveno ponašanje, koje Vi najbolje prepoznajete.

Što se tiče Vaše namere da udomite kucu, to ne mora biti problem. Naravno, zavisi od Vaših maca. Opšte je mišljenje da odrasla mačka uvek lako prihvati štene. Pošto vi imate, predpostavljam 2 mace, one su već navikle na život u zajednici i da dele Vašu ljubav, tako da bi trebalo lepo da private novog prijatelja. Potrebno je da jednaku pažnju poklanjate svakom ljubimcu, da se mace ne bi osećale zapostavljene zbog psa, pa eventualno pokazale ljubomoru. Oni će vremenom graditi odnos, pa ako se i desi da dođe do nesuglasica, rešiće to na svoj način.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak