ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam mačku staru 9 meseci koja voli da jede sladoled i čokoladu. Na internetu sam pročitala da mačkama nije dobro davati čokoladu zbog problema sa srcem i krvotokom pa to izbegavam. Umesto toga, dajem joj razne mačje poslastice. Inače jede mačju hranu, i dehidriranu i konzerve. Mleko ne voli, ali sladoled od vanilije obožava.  Malo mi je to čudno jer sam pročitala da mačke ne vole hladnu hranu, a ona obožava. Da li smem da joj dajem sladoled, u kojim količinama i može li doći do kakvih komplikacija? Hvala! Stela

O: Mačka je mesojed i meso je životno važan sastojak obroka. Uz meso mačke rado jedu različito povrće, voće i termički obrađene žitarice. Probavni trakt mačaka je vrlo kratak i ne može svariti složenu strukturu biljnih ugljenih hidrata. Organizam mačke zahteva hranu sa visokim procentom belančevina i niskim procentom ugljenih hidrata. Sistem za varenje mačaka mačaka izlučuje vrlo nisku količinu enzima koji razgrađuje mlečni šećer (laktozu). Konzumiranjem kravljeg mleka i mlečnih proizvoda koji sadrže laktozu javljaju se poremećaji varenja različitog stepena. Mleko u ishrani mačaka treba izbegavati.

O: Sladoled je delimično ili potpuno zamrznuta poslastica koja se sastoji prvenstveno od mleka ili mlečnih proizvoda i sastojaka koji se dodaju u smesu u svrhu podešavanja ukusa, arome, boje, mirisa i konzistencije (šećeri i zaslađivači, stabilizatori i emulgatori, uz mogući dodatak voća, voćnih aroma, jaja, čokolade ili nekih drugih dodataka). Osim toga, sladoled sadrži vodu i uklopljen vazduh koji služi povećanju volumena sladoleda, boljoj konzistenciji, te smanjuje osećaj hladnoće u ustima tokom konzumiranja. Iz svega navedenog, da se zaključiti da je sladoled neprimerena namirnica za mačke jer masnoća potencira nastanak bolesti srca i pankreasa, prisustvo šećera dijabetes, a mleko poremećaje varenja. Ako želite dati svojoj maci  mlečnu poslasticu, ima  dobrih "mačjih" mlečnih proizvoda bez laktoze koje možete pronaći u ponudi Pet centra.

Hrana koja je štetna za zdravlje mačke i ne sme se nuditi je čokolada i slatkiši. Čokolada sadrži kofein i theobromin, koji za pse i mačke mogu biti vrlo toksični. Izazivaju iritaciju organizma te nervozu i nemir, a takođe može doći do drhtavice, nesanice. Mačke , zbog male telesne težine, teško podnose teobromin koji kod njih može izazvati smrt. Male količine čokolade kod pasa mogu izazvati lupanje srca, povraćanje, proliev, hiperaktivnost uz često mokrenje. Poremećaji se javljaju 4-5 sati nakon unošenja čokolade u organizam. Mnogo ozbiljniji znakovi trovanja čokoladom manifestuju se drhtanjem celog tela, napadimam, pa čak i iznenadnom smrću. Iz tog razloga ni čokolada nije primerena u ishrani mačaka.
 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak