aleksandra

 Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačka koji obitava u dvorištu kuće. Star je oko 5 godina. Sad kada su ove vrućine leži po ceo dan ali noću postaje hiperaktivan i ratoboran. Od pre 7 dana počeo je da gubi glas i sada vrlo tiho mjauče. Kijao je i kasljucao 3 - 4 dana.  Poslednja dva dana to redje čini. Možda ima neke veze to da smo ga rashladjivali vodom. S'početka se bunio, kasnije je i sam "tražio" kupanje. Možda smo preterali pa se zato prehladio. Šta mu je sa glasom? Hvala. Darko

O: Grkljan je tako prilagođen da deluje kao vibrator. Pritom vibriraju vokalni nabori koji se zovu glasne žice. To su nabori koji se od postranih zidova grkljana pružaju u središte glotisa, a nekoliko grkljanskih mišića ih nateže i menja im položaj. Tokom normalnog disanja, glasne žice su široko otvorene da olakšaju prolaz vazduha. Tokom oglašavanja, one se približavaju tako da prolaz vazduha između njih izaziva vibracije. Visina vibracija određena je stepenom nategnutosti glasnih žica, stepenom njihove priljubljenosti kao masom njihovih ivica.

Kliničku pretragu grkljana obavljamo spolja i iznutra. Spolja palpiramo grkljan istovremeno sa obe strane. Prilikom palpacije grkljana pažnju posvećujemo na temperiranost, oblik, osetljivost. Grkljan pretražujemo iznutra tako da malim životinjama otvorimo usta rukom ili otvaračem za usta pa lopaticom ili prstom potisnemo koren jezika prema dole. Uz dobro osvetljenje, možemo videti prednji deo grkljana, epiglotis, glasne žice i rimu glotidis, a kroz otvoreni glotis i svod grkljana.

 

Bolesti grkljana su bolesti koje uzrokuju promene strukture i funkcije grkljana. Klinički znaci zavise od uzroka određene disfunkcije. U anamnezi saznajemo da životinja ima promene u oglašavanju, da povremeno kašlje, da je manje aktivna. Uzroci mogu biti paraliza grkljana, koja je ili urodjena ili stečena (trauma vrata, deficit hormona, npr. hormona štitne žlezde), trauma (ugriz, strana tela), upala grla, slabost organizma...

Savetujem Vam da posetite svog veterinara koji će napraviti detaljan klinički pregled i postaviti dijagnozu te Vas, na osnovu toga, dalje uputiti.

 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak