Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam persijsku mačku  staru 6 godina, sterilisana je. Pre 2 meseca su se pojavile krastice na zadnjem delu tela od lizanja i na vratu od češanja. Imala je buve, ali sam joj stavila frontline. Buve su nestale ali ona je nastavila da liže dlaku češće nego obično. Sada ima dlaku samo na delovima koje ne može jezikom da dohvati tj. na glavi, i na repu. Sve ostalo je izgrickala zubima i izlizala. Napravila je i kraste posle kojih ostaju ožiljci. Veterinar tvrdi da je to alergija na buve i da će proći, a njoj je sve gore. Ona je i ranije imala buve, i nikada nije imala nuspojavu na frontline. Mačka je jako vesela, igra se, prede, normalno jede s tim što jednom dnevno povraća velike količine dlaka.

Takodje imam i mačka starog 2 godine, ruska plava, koji nema nikakve simptome iako su po ceo dan zajedno, njegova dlaka je sjajna i lepa. Šta da radim? Milica

O: Alergija predstavlja stanje preosetljivosti organizma prema nekim alergenima iz spoljašnje sredine. Alergeni mogu biti raznovrsni: pljuvačka buve, polen, plesan, duvanski dim, odredjena hrana ili čak drugi kućni ljubimci.

Alergija na pljuvačku buve je veoma česta. U slučaju Vaše mačke, verovatno se radi o tom uzročniku. Životinje koje nisu hipersenzibilne pokazuju tek diskretnu reakciju na ujed buve, čak i bez češanja, dok sa druge strane kod hipersenzitivnih, reakcija može biti veoma burna. U tom slučaju životinja je osetljiva na pljuvčku koju buva mora da luči tokom sisanja krvi, jer ona ima antikoagulacijsku ulogu. U njenoj pljuvački se nalaze  proteini koji su odgovorni za podsticanje imunog sistema. Znaci alergije se manifestuju intenzivnim svrabom, koji tera životinju da konstantno češe određene delove kože, čime dovodi do njenog oštećenja. Javljaju se kraste, opadanje dlake, perutanje (najčešće na koži leđa ), kao i konstantan nemir životinje. Ovakve alergijske manifestacije dalje mogu biti komplikovane bakterijskim dermatitisom. Za pojavu intenzivnih simptoma, nije presudna količina buva na životinji. Dovoljan je jedan ujed buve da pokrene alergijsku reakciju. Otklanjanjem buva sa životinje, primenom preparata protiv buva, uglavnom dolazi do sanacije procesa. Nekada je potrebno primeniti sistemsku ili lokalnu terapiju. Potrebno je neko vreme da bi se povukli simptomi na koži.

Preporučila bih Vam da u periodu oporavaka mace koristite kvalitetnu hranu koja podmiruje sve nutritivne zahteve organizma. U našoj ponudi možete naći veliki izbor ovakvih hrana, a iz ponude bih posebno izdvojila Brit Care Long Hair - hipoalergenu hranu koja je namenjena dugodlakim macama kao i onima koje imaju problema s krznom. Pored hrane, oporavak kože možete podstaći dodavanjem preparata koji su bogati vitaminima B grupe, esencijalnim masnim kiselinama, omega 3 i omega 6 nezasićenim masnim kiselnama (Viacutan Plus, Feli Derm, Biotin, Derm Caps, itd). Preporučujem Vam da mace uvek budu pod zaštitom od buva (Frontline, medaljon protiv buva i krpelja), a da obavite i uništavnje buva u Vašem stanu. Na taj način ćete broj buva svesti na minimum. O tome možete više pročitati ovde.

Problem sa povraćanjem dlaka je čest kod maca, naročito kod dugodlakih, ili u periodu linjanja, a kod Vaše mace iz razloga preteranog linjanja i konstantnog lizanja. U ovakvim situacijama možete koristiti hranu koja u sebi ima materije koje olakšavaju izbacivanje dlaka, kao i paste i gelove koji oblažu dlake i omogućavaju da one lakše pasiraju digestivni trakt. U našoj ponudi možete naći Malt pastu, kao i Catlax gel (Canina).

Alergija na hranu može imati za posledicu pojavu dermatoloških problema koji se manifestuju opadanjem dlake, iritacijom kože, perutanjem kože i stvaranjem krastica. Uočljiv je i svrab. Kada sumnjamo na alergiju na hranu, onda macu hranimo hipoalergenim hranama koje u sebi imaju hidrolizovane proteine, koji kao takvi ne mogu dovesti do pojave alergije.

OZNAKE: