aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Našao sam macu koja ima oko 7 nedelja i sumlja se da ima Calicivirus. Zanima me da li ima neki lek protiv FCV ili neka terapija koju treba sprovesti protiv FCV, ili se mogu lečiti samo sekundarne bakterijske infekcije? Marko

O: Mačji kalicivirus ili feline calicivirus (FCV) je RNA virus koji pripada porodici Caliciviridae. On je jedan od važnijih i jedan od najčešćih virusnih uzročnika respiratornih infekcija mačaka. To je najčešća virusna zarazna bolest gornjih respiratornih puteva kod mačaka. Najčešći problemi ili komplikacije se pojavljuju kod mladih mačića ili starijih ljubimaca. Dakle, kod onih kod kojih još imunološki sistem nije pravilno i u potpunosti razvijen ili kod kojih je narušen različitom etiologijom. Uzročnik se umnožava u usnoj duplji i respiratornom tkivu i izlučuje se preko sline, iscetka iz očiju i nosa, stolicom, mokraćom. Takođe, poznati su i slučajevi kliconoštva gde ljubimac ne pokazuje znakove bolesti ali uzročnike izlučuje i tako predstavlja potencijalni izvor bolesti.

Uzročnik je poprilično otporan na nepovoljne spoljne uslove kao i dezinficijense. Tako, u okolini može da preživi i više od nedelju dana. Klinička slika bolesti se najčešće pojavljuje u intervalu od 3 - 5 dana od trenutka ulaska uzročnika u organizam prijemljive jedinke (inkubacija). Bolest karakteriše iscedak iz nosa, suzenje, inapetenca (gubitak apetita), povišena telesna temperatura, pojavljivanje ulkusa i otvorenih rana u usnoj duplji. Kod obolelih jedinki se mogu pojaviti i znakovi od strane lokomotornog sistema - otežano kretanje i šepanje kao posledica bolova u zglobovima i mišićima. Za ovu bolest nema neke specifične terapije. Naime, koriste se antibiotici kako bi sprečili pojavu ili razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija. Ukoliko je potrebno sprovodi se i rehidracija, dehidriranih jedinki.

Velika važnost se pridaje profilaksi. U svrhu profilakse se primenjuje vakcinacija mačića u uzrastu od 8 - 9 nedelja i njihova revakcinacija u uzrastu od 12 nedelja. Vakcine su polivalentne i pružaju zaštitu i za rinotraheitis i panleukopeniju mačaka.

OZNAKE: