Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Mojim mačkama je veterinar utvrdio da imaju šugarac i predložio terapiju inekcijama, koje on ne može da nabavi. Kako živim u malom mestu nisam u mogućnosti da mačke vodim van mesta u kome živim, zanima me da li postoji terapija preko tableta ili mazanjem neke masti i ukoliko postoji koja...? Obraćam vam se na ovaj način iz razloga što želim da im pomognem. Unapred se zahvaljujem! Milan Cvetanović


O: Šugarac parazitira na koži mačke (čitav svoj razvojni stadijum, od jajašca, preko stadijuma larve i nimfe, do odrasle buve) u periodu od 2-3 nedelje. Bolest se najčešće prenosi kontaktom s drugim mačkama, zaraženim predmetima, češljevima, prostirkama, stoga je neophodno da bolesnu mačku izolujete od drugim mačaka, kao i da mu ograničite kretanje na kuću, kako ne bi dolazio u kontakt sa uličnim mačkama.


Najbitniji simptom je češanje životinje jer različiti razvojni stadijumi prolaze kroz površinski sloj kože (najčešće u ušnom kanalu), kasnije se širi na spolašnju stranu ušiju, područje oko vrata, po šapama, kasnije po čitavom telu. Životinje pokušavaju da se reše svraba, češajuči se i grizeći zaražena mesta, često nanoseći sebi povrede u vidu ogrebotina, bezdlačnih područja, koja se mogu inficirati bakterijama. Iritirana koža može biti prekrivena ljuskicama, sasušenim eksudatom, zadebljana i naborana.


Veterinar bi u ovom slučaju trebalo da Vašoj maci prepiše antibiotik i tabletu protiv crevnih parazita. Mačku bi svakako trebalo tretirati protiv šugaraca lekovima armitraz, ivermektin ili ampulama Advocate koje možete kupiti bez recepta, kao dijagnostičku terapiju, kako bi se isključila ili potvrdila sumnja u zarazu šugarcima.

Advocate možete kupiti u prodavnicama Pet centra.


Kao potpornu terapiju možete koristiti Canvit Biotin za mačke. Sadrži biotin, zink, B vitamin i metionin koji podupiru zdrav razvoj kože i dlake.

O šugarcu kod mačaka pisala je koleginica Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.: Mačja šuga (šugarci)Ušni šugarac



OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak