ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Moja mačka (godinu dana i više) je pre neki dan doživela veliki stres. Naime, komšinica je pozvonila sva uspaničena, govoreći da je zmija u našem dvorištu i da se mačka igra sa njom. Kad smo otišli da vidimo šta je bilo, zatekli smo zmiju, polu-mrtvu, a mačka se i dalje igrala sa njom. Oko našeg dvorišta su se poređali ljudi, koji su vrištali. Gađali smo je motikom i metlom, (nismo je pogodili, hvala bogu) za njeno dobro, odnosno da je zmija ne bi ugrizla. Naravno, pobegla je, kako smo i isplanirali. Zmiju smo dokrajčili i zatrpali je zemljom. Pretpostavlja da nije otrovna, da je došla iz okoline reke blizu nas. Da li smo došli kasno ili ne, to niko ne zna, znamo samo da je sa mačkom sve u redu. Ne ponaša se ništa čudnije, sem što je jednog celog dana bila odsutna. Svuda smo je tražili i dozivali, ali ništa. Juče ju je komšinica našla kod prometne ulice, nedaleko nama (pre nikad nije išla tamo). S obzirom da ona čuva pse, hteli su rastrgnu mačku, ali ona im nije davala.. Tvrdi kako sledeći put neće moći da ih spreči. Veterinar (neiskusan) nam je rekao da je to normalno jer je doživela veliki stres. Kaže da, ako je hranimo da ce da se vrati. Sada se već plašim za nju, ko zna gde će sledeći put da ode, šta će da joj se desi. Ovo je prvi put da mi se to desilo, uvek je bila u naselju, ali sada.

Prvi put je zmija dospela u moje dvorište, pa me zanima, da li ima razloga da brinem, ako se to ponovi? Mislim da ako je opet budem gađala, neće da se vrati. Zmije su u našem okruženju uobičajna pojava. Mislim da joj ovo nije bio prvi put da se igra s njom. Vaši odgovori mi uvek pomognu da rešim problem. Danas se opet uputila nepoznatom pravcu. Veliko hvala unapred, Dunja

O: Vaša želja da udaljite mačku od zmije je potpuno ispravna. Gađanje mačke je bio verovatno jedini mogući bezbedan način da utičete na nju, a ne dovedete sebe u rizičnu situaciju. To što Vaša mačka luta nije posledica neprijatnog iskustva koje je doživela u Vašem dvorištu.

Mačka je po svojoj prirodi predator. Situacije u kojima se ona nalazi nama nekada deluju zastrašujuće, međutim mačke se u njima odlično snalaze. Rizične situacije u kojima se mogu naći mace koje izlaze napolje i slobodno se kreću su brojne, ali one su deo svakodnevnice, a svojom snalažljivošću i spretnošću mačke iz njih uglavnom izađu nepovređene.


To što mačka luta ne treba da Vas brine, jer mačke vrlo dobro poznaju svoju okolinu i ne mogu se izgubiti. Lutanje je deo njihovog karaktera, imaju izražen istraživački duh i vrlo su radoznale. Mačka, prema kojoj se lepo ohodi i koja ima redovne obroke, ne napušta svog vlasnika.


Dolaskom dužih dana mačke počinju da se teraju i započinje jedan dugi period mučnog lutanja, tuča, izostanka od kuće i periodi bez jela, pogotovo za mačore. Naime, mačka smatra da se njeno područje prostire i izvan njenog dvorišta, a feces je vidljivo obeležje toga.

Iako se ovakvo ponašanje može preventivno sprečiti kastracijom, određena istraživanja su pokazala da to nije uvek pravilo. Naime, polno specifično ponašanje ljubimaca se umanjuje ili u potpunosti smanjuje u 85-90% slučajeva po kastraciji. To nam govori da u 10-15% slučajeva, ljubimac i nakon kastracije može zadržati specifično ponašanje.


Njihovo odsustvovanje traje od nekoliko dana, nedelja pa čak i do nekoliko meseci. Sprovedena su mnoga ispitivanja na temu utvrđivanja teritorije ljubimaca, kako u gradskim tako i u ruralnim sredinama. Tako, određena studija sprovedena u Velikoj Britaniji na 100 ispitanika (ljubimaca) dovela je do zaključaka da se teritoria prosečnog ljubimca proteže na 200 kvadratnih metara od mesta kojeg ljubimac smatra svojim domom. Međutim, svi se slažu da to zavisi od mnogih činioca, kao što je sam teritorija (reljef), brojnost mačje populacije, pol ljubimaca,...


U svakom slučaju, nadam se da će Vam se ljubimica ubrzo vratiti. Kada se vrati, savetujem Vam da je odvedete kod veterinara koji će biti u mogućnosti temeljno da obavi pregled, da mu osigura prikladnu zdravstvenu zaštitu (prema potrebi) kao i posledično siguran i kvalitetan nastavak života.

 

OZNAKE: