Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačka od 4 meseca koga sam vodila kod veterinara zbog rinotraheitisa. Dobio je 4 injekcije antibiotika i rečeno mi je da mu je mnogo bolje, a da će se nos očistiti vremenom sam. Od tada je prošlo nedelju dana, a on još uvek teško diše kroz nos i sa oka mu ne spada bela skrama i pored kapi za oči koje mu dajem. Mačak je inaće živ, ima dobar apetit. Postoji li još neka terapija od koje bi se sasvim izlečio? Pozdrav, Milica

O: Kompleks mačećih bolesti disajnih puteva izazivaju 2 virusa koja dovode do veoma slične kliničke slike.

Uz njih se može pojaviti i infekcija očiju i nosa sa Clamydia psittaci.

Simptomi bolesti se karakterišu smanjenim ili potpunim nedostakom apetita, neraspoloženjem i porastom telesne temperature. Najmarkantniji simptomi su iscedak iz nosa, učestalo kijanje, pa čak i pojava ranica na površini nosa. Uz ove simptome, u isto vreme se pojavljuju i promene na očima koje se karakterišu pojavom gnojavog iscetka (krmeljanje) i pojavom fotofobije. Kod mladih mačaka promene na očima mogu ostaviti trajne posledice, pa čak i ugroziti vid životinje. Oporavak traje različito dugo, uglavnom zavisi od opšte otpornosti i kondicije životinje.

Bitno je napomenuti da neke mačke postaju stalni nosici virusa, a neke ostaju i sa hroničnim zdravstvenim posledicama kao što su: hronična upala nosa i sinusa (pa takve mačke nazivaju i "hronični kijači"), hronični bronhitisi, oštećenja kostiju nosa, hroničan očni iscedak, zapušenje suznih kanalića, "suvo oko", itd.

Prepooručujem Vam da macu ponovo odvedete kod veterinara na pregled, kako bi procenio  tok oporavka. Kod infekcije očiju i nosa radi se mikrobiološki bris, kojim se dobija uvid u vrstu mikroorganizma i njegovu osetljivost prema određenim antimikrobnim sredstvima, pa se daje adekvatna terapija. Takođe, bilo bi dobro i da macu odvedete kod veterinara na specijalistički (oftalmološki) pregled koji bi dao dosta informacija o stanju očne jabučice.

U periodu oporavka, preporučila bih Vam da macu hranite isključivo superpremijum hranama koje su optimalno izbalansirane i koje obezbeđuju sve potrebe organizma u porastu.

U ponudi Pet Centra postoji širok izbor hrana superpremijum kvaliteta, različitih proizvođača (Royal Canin, Hills, Eukanuba, itd.).

U toku rekonvalescencije bi bilo preporučljivo da maci dajete vitaminsko - mineralne preparate, kao što su Pet - Phos felin, Petvital Energy - Gel, itd.

Posebno bih izdvojila iz naše ponude preparat Feli Imun, koji svojom potpuno prirodnom formulom stimuliše rad imunog sistema, a apsolutno je indikovan u rekonvalescentnom periodu.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak