Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Imamo mačku staru 10 meseci. Često traži da sama izađe napolje, grebanjem na vrata i slično, i kada je pustimo vraća se nakon pola sata-sat. U nedelju uveče smo je pustili i vratila se, tačnije dovukla, u ponedeljak ujutru prekrivena blatom. Mjaukala je na svaki dodir, a pogotovo u predelu zadnjih nogu i repa. Odmah smo je odveli kod veterinara gde su joj dali, koliko sam shvatila, nešto protiv bolova i otoka. Već u ponedeljak uveče joj je bilo bolje, i tako je bilo naredna dva dana. U sredu uveče je počela da se ponaša znatno gore i drugačije, jedva je hodala, mjaukala na svaki sopstveni pokret i na svaki naš dodir (inače nikad ne mjauče). U četvrtak smo je opet odveli kod veterinara i rečeno nam je da ima prelom karlice, i da je moguće uraditi operaciju , ali da oni to na našem mestu ne bi radili. Opet su joj dali iste injekcije kao i prvog puta ali ona sada izgleda mnogo lošije, samo leži na pločicama i spava, pila je samo malo vode i liznula hranu. Da li je ikako moguće da se oporavi i bez operacije i ako da, kakva nega joj je potrebna i koliko vremena će biti potrebno da prelom sraste?

 

O: Nemogućnost hodanja nakon traume dijagnostički je vrlo složen problem. Pri tome treba uzeti u obzir da bolesti sistema za kretanje obuhvataju patološke promene na zglobovima, kostima, tetivama, ligamentima i mišićima.

 

Isto tako tu treba uključiti patologiju krvnih žila i nerava.

 

Tačnu dijagnozu veterinar može postaviti samo na temelju kompletnog ortopedskog pregleda koji neizostavno uključuje rentgensku pretragu.


Prelomi kostiju kod životinja mogu biti nepotpuni (napuknuće kosti ili fisura) i potpuni (fraktura). Pri tome se odlomljeni delovi mogu odmaknuti ili ostati u pravilnoj anatomskoj poziciji.

 

Klinički se prelomi ispoljavaju otokom, bolnošću, krvarenjem ili krvavim podlivom. Ako je reč o nozi, životinja po pravilu neće koristi oboleli ekstremitet ili se zbog boli uopšte neće kretati. Kako su zadnje noge, zdelica i kosti lumbalnog dela kičme u neposrednoj funkcionalnoj vezi, nemogućnost korištenja zadnjih nogu uvek ukazuje na potrebu za detaljnim pregledom čitave regije.

 

Zarastanje kosti zavisi od uzroka koji je izazvao prelom, ali i od starosti životinje - kod mlađih jedinki prelomi brže zaraštavaju. Princip zarastanja preloma je da se vezivne ćelije iz periosta umnože i oko mesta loma stvaraju "omotač" koštane materije. On okoštava i drži koštane ulomke. Nakon toga se preoblikuje i zamenjuje koštanim tkivom.

 

Po tačno postavljenoj dijagnozi prelomi se leče fiksiranjem koštanih ulomaka kako bi se oboleli ekstremitet što manje pomerao ili se leče osteosintezom (operativnim zahvatom spoje se koštani ulomci). Ako se ne pristupi ovakvoj fiksaciji kosti sraštavaju u poziciji kojoj su se našle ili se na tom mestu može stvoriti tzv. "lažni zglob". Ako su kosti karlice napuknule ili je lom bez pomaka, moguće je, uz gotovo apsolutno mirovanje, da se lom sanira bez operativnog zahvata. Zarastanje preloma je dugotrajno, u proseku 3-4 nedelje.

 

Savetujem vas da se posavetujete sakolegama sa Veterinarskog fakulteta u Beogradu, koji poseduju dovoljno stručnog znanja i neophodne alate koje će dovesti do donošenja tačne dijagnoze.

 

 

OZNAKE: