Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Prošle srede mi je moja cica ljubimica odlutala i nije se pojavila do petka. Kad se pojavila odmah sam primetila da sa njom nešto nije u redu i u subotu odmah ujutro je odnela kod veterinara gde su joj dali infuziju i neke tri bocke jer su joj napipali nešto na stomačiću kod dijafragme i ustanovili "dijafragmatsku herniju". Maca još neće da jede, protestvuje, pokušavam joj dati mleko i vodu na špric, kuvam joj pileću jetru i šargarepicu. Preporučili su mi operaciju, ali ne garantuju da će da preživi. Zato vas molim da mi kažete koja je procena uspesnosti operacije i da li joj ima pomoći da bude opet ona stara nakon operacije. Mačka je stara 6 godina, prošle godine se 3 puta macila i u pitanju je obična domaća mačka.

Neizmerno je volim i želim joj pomoći da se ne muči. Iz tog razloga vas molim da mi iskreno napišete koji je procenat uspešnosti operacije. Da li da je izlažem operaciji i da li je to za nju mučenje pa da na operacionom stolu ugine?
Hvala na odgovoru, Kristina

O: Dijafragma predstavlja mišićni organ koji razdvaja organe grudne i trbušne duplje. Ima važnu ulogu u disanju (pri ekspirijumu - izdisaju i inspirijumu - udisaju).

Dijafragmatska hernija može biti urođena i stečena.

U urođene hernije spadaju: perikardioperitonealna hernija, hernija hiatusa i vrlo retko pleuroperitonealna hernija. Mačići se rađaju sa nekompletnom dijafragmom i kroz otvore na dijafragmi abdominalni organi ulaze u grudnu duplju.

U mačaka se urođena hernija javlja veoma retko. Simptomi se javljaju odmah nakon rođenja ili u kasnijem dobu a intenzitet kliničke slike zavisi od obima traume.

Stečene hernije:
Do oštećenja dijafragme dolazi usled traume: udaraca, padova, ugriza od strane drugih životinja. Povećani pritisak abdominalne duplje rezultira prekidom kontinuiteta dijafragme, gurajući abdominalne organe ka grudnoj duplji. Abdominalni organi vrše pritisak na pluća i disanje je otežano, jer oštećena dijafragma ne može pravilno da se kontrahuje.

Klinička slika: otežano disanje, abdominalno disanje, bol, neprirodan položaj - sedeći stav. Pored ovih respiratornh simptoma mogu biti prisutni i digestivni simptomi - povraćanje, odsustvo apetita, vrlo često opstipacija. Digestivni simptomi su prisutni uvek kada su želudac i creva sadržaj hernijalne vreće.

Ukoliko oštećenje dijafragme nije veliko, simptomi mogu biti blagi ali takođe defekt dijafragme se vremenom može povećati a simptomi intenzivirati pa je u tom slučaju hiruška intervencija neophodna.

Dijafragmatska hernija se dijagnostikuje i potvrđuje rentgenskim snimkom.

Hiruškom intervencijom se može sanirati defekt a preporučila bih Vam da se operativni zahvat izvodi u inhalacionoj anesteziji.

Za procenu uspešnosti hiruške intervencije i tok oporavka odgovoran je veterinar kliničar koji pregleda životinju. Naša su preporuka klinike Veterinarskog fakulteta u Beogradu. Na žalost, bez pregleda životinje i utvrđivanja općeg zdravstvenog stanja, kao i detaljne dijagnostike oboljenja, nije moguće davati procene, pa Vam po tom pitanju ne mogu konkretnije pomoći. 

OZNAKE: