Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačka starog šest meseci. Pre tri dana jednom je povratio, od tada ima četiri prolivaste stolice dnevno, žute boje. Izgubio je apetit potpuno. Vodila sam ga kod veterinara koji je dijagnostikovao upalu pluća i koji ga vec treći dan leči sa Hloramfenikolom i Dexasonom  u injekcionom obliku. Za proliv nije dobio terapiju. Njegovo stanje je i dalje isto. Jako sam zabrinuta jer  mi je pre par dana uginula ženska maca iz istog legla koja je imala slične simptome. Nismo stigli do veterinara jer je od pojave prvih simptoma povraćanja do pojave prolivastih stolica prošlo samo jedno popodne i maca je u roku od 24h uginula. Šta da radim? Mogu li Kaodiar S preparat kombinovati sa terapijom koju dobija za pneumoniju? Ivana

O: Ukoliko terapija koja se daje Vašoj mački nije dala željeni rezultat, bilo bi od koristi uraditi detaljniju dijagnostiku kako bi se utvrdila preciznija dijagnoza. Dijareja ili proliv je ozbiljan simptom i može se javiti kod više oboljenja.

Uopšteno o dijarejama možete pročitati ovde.

Što se tiče Kaodiara S, on nije kontraindikovan sa drugim lekovima koje ste naveli, tako da se može koristiti. Kako mačke ne smeju dugo biti bez hrane, a i upornim prolivima gubi se tečnost pa postoji opasnost od rehidracije, infuzija je takođe indikovana.

Kod ovakvog stanja poželjno je koristiti hrane iz medicinskog programa kao što su i/d - Hill's, Interstinal - Royal Canin, Interstinal - Eukanuba.  

OZNAKE: