Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačora zove se Garfild, ima godinu i po i ponekad kašlje i povraća. Ne znam šta mu je, pa sam htela da vas pitam za savet. Unapred hvala, Sandra

O: Kašalj je refleksna odbrambena reakcija organizma, koja je izazvana nadražajem tusigenih zona.  Kao nadražaj na kašalj može da deluje zapaljenski proces (bakterijski, virusni i sl.), strano telo, paraziti, slina, krv, prašina, polen, hladan vazduh i slično. Ako je kašalj tih, obično se radi o procesu koji se nalazi u dubljim delovima respiratornog sistema, a ako je glasan, obično se radi o procesima u prednjim delovima respiratornog sistema.

Bitno je da obratite pažnju da li se uz kašalj javlja i bol (životinja pruža vrat, deluje uplašeno, nemirna je...).

Prema karakteru, kašalj može da bude vlažan (produktivan) ili suv (neproduktivan ).

Povraćanje ili vomitus predstavlja refleksnu reakciju kojom se sadržaj iz želuca ili prednjih delova tankog creva izbacuje na usta ili nos. Prethodi mu jako slinjenje, napinjanje i jake kontrakcije diafragme i trbušne muskulature. Povraćanje je najčešće posledica bolesti digestivnog sistema, ali može da bude i simptom trovanja, oboljenja  bubrega, nekih zaraznih i parazitarnih bolesti, stranog tela (npr. kuglica dlake), bolesti nervnog sistema. Kod nekih životinja se povraćanje javlja učestalo pa tek dugotrajnije povraćanje upućuje na bolest. I upala grla može da izazove nadražaj na povraćanje. Povraćanje može da bude i korisno, kada pomaže u otklanjanju škodljivog sadržaja iz ždrela, jednjaka ili želuca - npr. mačke i psi travom provociraju povraćanje i izbacuju višak dlake iz digestivnog sistema.

Ukoliko je maca isključivo u kući, moguće je da se radi o nakupljenoj dlaci u digestivnom sistemu, koja joj smeta i pokušava da je iskašlje. Za tu svrhu postoje posebni preparati i hrane kojima možete da joj pomognete (''Malt soft'' - pasta, Catlax - gel,  ''Hairball control'' i ''Intense hairball'' hrane za izbacivanje dlake).

S obzirom na nedostatak ostalih podataka (koliko često je bilo povraćanje, koliko dugo povraćanje traje, da li je ljubimac veseo ili potišten, da li je prisutan proliv, nedostatak apetita i sl.), a kašalj i povraćanje često mogu da ukažu na ozbiljnije oboljenje, svakako bih Vam preporučila pregled kod veterinara, koji će na osnovu kliničkog pregleda postaviti tačnu dijagnozu i na osnovu toga odrediti terapiju (ukoliko za to postoji potreba).

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak