Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Mlad mačak je polomio gornji očnjak na pola tako da se vidi crvenilo od zubnog kanala. Da li smatrate da je vađenje zuba jedina opcija ili smem da sačekam i ispratim stanje i ponašanje mačke pre nego što preduzmem drastične mere lečenja? Iskreno žao mi je da ostane bez zuba jer je mlad a već mu je drugi gornji očnjak slomljen ali ne do zivca. Hvala, Anđela


O: Upala desni ili gingivitis kod mačaka je iznenađujuće čest problem, a može imati različite uzroke. Gingivitis je upalni odgovor desni na prisustvo mikroorganizama u kanalima desni. Periodontitis je ozbiljniji poremećaj gde dolazi do upale periodontalnog ligamenta i do formiranja takozvanih džepova između desni i zuba, a može zahvatiti i koštane strukture. Bolest se razvija postepeno, pa tako razlikujemo četiri stepena periodontalne bolesti: u prva dva sepena govorimo o gingivitisu, dakle upali desni, a u trećem i četvrtom o periodontitisu – upali potpornih struktura zuba uključujući i kost.


1. stadijum bolesti – reč je o manjim grupama naslaga na zubima uz same desni, a takve naslage se jednostavno odstranjuju, pa u prvoj fazi vlasnik može sam pomoći svom ljubimcu tako što će održavati higijenu usne šupljine. Upravo ovde je uloga vlasnika najvažnija i treba biti pravovremena.


2. stadijum bolesti – desni otiču, a ivice koje pokrivaju zub je upaljen. Ukoliko se pravilno održava higijena usne šupljine, i u toj fazi proces je potpuno reverzibilan.


3. stadijum bolesti – dolazi do stvaranja džepova ispod desni, gde zaostaje hrana i dlake pa se razvijaju bakterije. Proces je bolan, a praćen je izraženo neugodnim zadahom iz usta zbog kog vlasnici i najčešće traže pomoć veterinara. Za lečenje trećeg stepena periodontitisa kod mačaka potrebno je pod opštom anestezijom temeljno očistiti nastale džepove i odstraniti zubni kamenac. Nakon toga zubi se poliraju kako bi njihova površina bila glatka pa će se i kamenac manje taložiti.


4. stadijum bolesti – već dolazi do gubljenja koštane mase pa se gubi stabilnost zubi, koji počinju da se klimaju. Takav je zub teško izlečiv pa se obično vadi.
Pravilnom preventivom može se uvelike sprečiti razvoj bolesti. Veliki problem su nekooperativne životinje kojima vlasnici ne mogu da pregledaju zube, a kamoli da ih peru, pa je za takve životinje jedino rešenje temeljno čišćenje kamenca kao i kiretaža džepova u opštoj anesteziji. Postupak obično ponavljamo jedanput godišnje, a kod nekih češće odnosno ređe, što zavisi od stepena razvoja promena na desnima.


U svrhu sprečavanja problema u usnoj šupljini vaše mačke korisno je napomenuti kako mekana hrana istovremeno predstavlja problem jer dolazi do još jačeg sakupljanja zubnih naslaga. Da biste to barem malo sprečili, savetujem Vam da lokalno tretirate zubno meso nekim od preparata koji sprečavaju sakupljanje zubnih naslaga i smiruju upalu.


Zaključak je da ćete morati da odvedete vašu mačku kod veterinara na kompletan stomatološki pregled kako bi se utvrdilo tačno zašto su zubi ispali.

OZNAKE: