Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam 3 god. starog mačka, opada mu dlaka po vratu, leđima i grudima i zadnjim nogama, koža je suva i krvari, izgleda kao krasta. Mazala sam mu kremu Triderm, od toga mu bude bolje 5 dana i opet isto. Šta bih mogla da primenim, a da mu bude bolje? Primećujem da i druge mačke u kraju imaju isti problem. Može li biti opasno za ljude?
Hvala, Jelena

O: Kožni problemi postaju uočljivi kada dlaka postane lomljiva, suva, bez sjaja ili počne da opada.

Na kožna oboljenja kod mačke može da ukaže: češanje, gubitak dlake, promene pigmentacije, vidljivi otoci, zapaljenja, nabori, suvo perutanje i kraste, vlažna površna i dublja oštećenja. Većina oblika kožnih bolesti se karakteriše mnoštvom tih kliničkih simptoma.

Vid oštećenja kože je krasta. Do perutanja, nastanka krasti i dubljih defekata kože može doći kod mnogih oboljenja kože: gljivične, bakterijske infekcije kože (piodermija), paraziti, endokrini poremećaji, alergije (preosetljivost na ugriz buve - reakcija na protein iz pljuvačke buve), autoimuna kožna oboljenja.

Dermatofitoze su gljivične infekcije (npr. mikrosporoza) dlake i dlačnih folikula, koje mogu da zahvate bilo koji deo tela, pri čemu se stvaraju kraste, koje mačka liže i češe. Alopecija ili gubitak dlake obično je lokalna ili parcijalna. Ona može nastati zbog izostanka rasta dlake, lizanja ili grebanja ili spontanog opadanja.

Više o dermatofitozama pisali smo ovde.

Bez pregleda kože i dlačnog pokrivača nemoguće je tačno utvrditi šta je prouzrokovalo promene na koži kod Vaše mace.

Kao što sam već navela, simptomi su vrlo slični kod različitih kožnih bolesti i promena. Kako bi isključili mikrosporozu (koja je zoonoza - prenosi se sa mačke na čoveka), savetujem Vam da posetite veterinara koji će na osnovu kliničkog pregleda i dodatnih dijagnostičkih metoda, dijagnostikovati oboljenje i primeniti odgovarajuću terapiju.

U dijagnostičke metode u dermatologiji ubrajamo: uzimanje kožnih skarifikata i uzimanje citološkog brisa kutisa.

OZNAKE: