Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam sijamsko mače i par pitanja.
1. Rođen je 5. jula, zanima me kad treba da se vakciniše i koje vakcine treba da primi.
2. Ponekad se dešava da kija pa me zanima da li je prehlađen ili je to normalno i ako je prehlađen da li treba da ide kod veterinara ili će sam da ozdravi?
3. Dosta je nemiran i često grize ukućane, nekad je to slabo a nekad baš baš jako, ima dosta jak ugriz, kako da ga vaspitam da to ne radi?
4. Dešava se da jede posip iz wc-a za mačke, negde sam čuo da je to normalno i da mu nedostaje taj vitamin ili mineral i zato to radi .. da li je to opasno?

5. Živim na četvrtom spratu u stanu, i kad je otvorena terasa mi se rastrčimo da nađemo mačora da ne ide na terasu jer se plašim da ne padne, da li je moja zabrinutost opravdana ili nije, tačnije da li sme na terasu ili ne?
6. Da li postoji neka zaštita kablova pošto šapom ponekad čačka utičnice i grize kablove pa se plašim da ga ne udari struja.
7. Da li su sijamske mačke genetski predodređene ili sklone nekim bolestima i ako jesu kako to sprečiti?

Izvinite što vas gnjavim ali ne znam koga drugog da pitam to što me zanima.
Unapred hvala na odgovorima, Đorđe

O: Vaše mače od 2,5 meseca zahteva punu pažnju svih ukućana. Pažnju treba da usmerite na pravilnu ishranu, kako bi se organizmu u razvoju obezbedio optimalan odnos svih hranjivih sastojaka. Preporučila bih Vam hrane superpremijum kvaliteta, koje obezbeđuju organizmu sve sastojke koji su mu potrebni. Korišćenjem ovih hrana mače ne oskudeva ni u jednom sastojku, tako da bi problem konzumiranja posipa bio rešen.

Pošto mačići u toku svog rasta pokazuju istraživačko ponašanje koje nekada i nije bezbedno po njih, moraćete veću pažnju usmeriti ka njegovoj bezbednosti. Ono upoznaje svet oko sebe i brzo uči na svojim greškama, međutim neke vrste igara mogu biti opasne (igra kablovima, sitnim igračkama, slučajno konzumiranje otrovnih materija, pad sa velike visine), pa pokušajte da okolinu učinite što bezopasnijom. Zatvarajte terasu, kupite mu sigurne i zanimljive igračke koje privlače pažnju i kojima on može sam da se zabavlja. Vremenom će početi da se više zabavlja igračkama nego Vašim rukama. U ponudi Pet centra postoje kapi koje nanesete na igračku kojom želite da se maca igra, a koje svojim mirisom privlače mace. Što se tiče kablova, pokušajte da ih skupite i učinite nedostupnim koliko je to moguće. Kablove i mesta neposredno ispod njih možete takođe poprskati sprejem koji ima odbijajući miris za mačke.   

Mačići se prvi put vakcinišu protiv mačijih zaraznih bolesti u uzrastu od 8 - 9 nedelja, a revakcinišu se posle 4 nedelje od vakcinacije. Vakcina je polivalentna i omogućava zaštitu Vaše mace od upale gornjih disajnih puteva  i zaraznog zapaljenja creva - panleukopenije mačaka. Pre vakcinacije neophodno je macu očistiti od crevnih parazita. U uptrebi se nalazi veliki broj preparata koji rešava ovaj problem. U ponudi Pet centra se nalazi oralna pasta pod nazivom VITAMINTHE. Mačići se tretiraju dva puta u razmaku od mesec dana, između 6. i 12. nedelje života. Lek se daje na prazan želudac, najbolje ujutru, direktno na jezik životinje ili u zalogaju hrane. Pre vakcinacije mačeta, veterinar uzme anamnezu i obavi klinički pregled da bi bio siguran da je mače zdravo.

Pri poseti veterinaru, otklonićete svaku sumnju u zdravlje Vaše mace.

Kijanje je refleksni i zaštitni akt organizma. Nastaje kada materije iz spoljašnje sredine, kao što su čestice prašine, polen, jaki mirisi, nosni sekret ...  nadraže služokožu nosa i kao refleksni odgovor javlja se kijanje. Kijanje ima ulogu da brzo pročisti nosnu šupljinu i omogući neometano disanje. Pod naletom struje vazduha velike brzine, koja se kreće ka spoljašnjem nosnom otvoru, odstranjuju se iritanti ka spoljašnjosti i olakšava se disanje. Kada mače učestalo kija, kada mu se na nosnim otvorima nalazi iscedak providne do žuto-zelene boje, ili čak krvav, ili primetite da je došlo do promene opšteg stanja, vodite ga na pregled.

Sijamske mace su specifične u odnosu na druge mace po tome što čudno mjauču, imaju duže zadnje noge pa se specifično kreću. Ima ih 4 varijeteta, a najpoznatija je crno-žuta. U odnosu na druge mačke, sijamske mačke pokazuju veću sklonost da gutaju tkanine (vune), što im može izazvati zdravstvene probleme. Sklone su uopštenim bolestima kao i sve druge mačke, ali se kod njih češće javlja generalizovani oblik demodikoze. 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak