Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Javljam se sa problem koji imam sa mačkom odnedavno, jer ne želi više da ide u posip. Šta se dešava ne znam, jer posip nije menjan (u smislu marke). Ona jednostavno odbija da ode već nuždu izvrši - malu na krevetu, a veliku na svom jastuku ili pored vrata. Ona je jako umiljata i mazna i mislim da prolazi neku psihičku traumu, jer sam odnedavno u vezi i misli da joj poklanjam manje pažnje nego inače. Ali to je samo moja predpostavka i da mi se vršenjem nužde na neki način sveti. Mi joj poklanjamo pažnju, mazimo je i dečko i ja i igramo se sa njom i non stop je sa nama, tu negde. Ne znam šta više od toga da uradim. Ona se sa njim mazi i igra i sama mu prilazi da se mazi što znači da ga gotivi.

Ne razumem šta se dešava? Jedva čeka da ja dođem kući i da mi legne na grudi i tu spava. Umiljava mi se,  kad je grdim krije se po čitav dan. Moram da napomenem da je mačka usvojena pre par meseci, da je bila stara godinu dana. Trebao joj je period adaptacije i sad je pomalo plašljiva kad ima puno ljudi u kući, ali je u posip išla od prvog dana. Pomozite mi savetom, šta da radim ?
Hvala puno, Sanja

O: Mačke su životinje koje veoma vode računa o higijeni. Od otprilike treće nedelje života i uz pomoć majke, mačići intuitivno za mesto obavljanja nužde odabiru površinu "po kojoj se može kopati" i na to se mesto vraćaju svakog puta kada moraju obaviti fiziološke potrebe.
 
Mački je važan osećaj peska pod nogama, miris i mesto gde se nalazi njihov toalet. Osećaj pod nogama mačkama je posebno važan, uopšteno govoreći, što je podloga sitnija, to je privlačnija. Pesak se sviđa većini mačaka. Dok će se jedne zadovoljiti da pesak jednim pokretom prokopaju pre i posle nužde, druge će stvarati udubljenja ispred i stvarajući piramide iza njih. Izbor vrste peska je na Vama. Mačke su znatiželjne i verovatno će hteti da isprobaju svaku novu vrstu peska. Nadgledajte svoju mačku kada mu dajete bilo koji oblik peska, dok ne shvati čemu služi. Upamtite, miris koji se Vama sviđa, može mačkama biti izrazito odbojan. Ako imate mogućnosti, postavite dva toaleta sa dve vrste vama prihvatljivog peska (standardni, aromatizovan ili silikonski). Vaša će mačka koristiti onaj koji joj je privlačniji. Stavite mačiji toalet na izdvojeno, ali pristupačno mesto. Izbor posude za mačji toalet, otvorene ili pokrivene kutije, s ručnim ili automatskim pražnjenjem je na Vama. Mačke koje  koriste otvoreni toalet mogu se bojati zatvorenih modela. Raznolikost modela zaista je velika. Mačka može odbijati korišćenje toaleta ako joj se ne sviđa lokacija kutije / toaleta ili vrsta peska. Takođe, moguće je da dovoljno redovno ne čistite mačji toalet ili da ga čistite previše revnosno, pa u njemu ne ostaju njeni prirodni mirisi, već mirisi sredstava za čišćenje.

Mačka ima dobro razvijen instinkt za sakrivanjem svojih izlučevina. Na taj način sakriva informaciju o sebi, što joj u prirodi mnogo znači.

U stanu ili kući, mački je neophodno obezbediti posudu sa peskom kako bi imala naviku da vrši nuždu na tom mestu. Retko kada se dešava da mačka prestane da vrši nuždu na uobičajenom mestu. Najčešći razlozi za ovakvu vrstu ponašanja su: bolesti urinarnog trakta (u slučaju da mačka urinira na neuobičajenim mestima), kao i nezadovoljstvo mačke. Ponekad ne možemo razumeti zašto je mačka nezadovoljna kada ima sve, ili kada su promene koje se dešavaju u njenoj okolini neznatne. Ipak, dok god mačka ne koristi uredno svoj posip, a zdrava je, sasvim sigurno je nešto muči. S obzirom da se Vi ponašate prema njoj na najbolji mogući način i pomažete joj da se snađe u novonastaloj sitaciji, problem bi se trebao rešiti sam od sebe, ako nastavite isto toliko pažnje da joj posvećujete. Dajte joj vremena i imajte strpljenja.

Preporučila bih Vam da premestite posip na mesto gde sada vrši nuždu (pored vrata). Ukoliko primetite da se mačka ponaša kao da će uskoro obaviti nuždu, odnesite je do toaleta i podsetite je kako je pesak zanimljiv - pokažite joj da grebe šapicama.

U našoj ponudi postoje kapi koje možete nanositi na posip i na taj način privući macu da vrši nuždu upravo na tom mestu. Postoje i sprejevi koji odbijaju macu, pa njima možete naprskati mesta gde ne želite da maca vrši nuždu.

Vremenom bi maca trebalo ponovo da počne da koristi pesak.

OZNAKE: