Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Uskoro treba da dobijem macu, staru oko 3 - 4 meseca, pa me zanima kada treba da je vodim kod veterinara, i šta u početku da joj dam da jede? Da li nekada mogu da joj dajem i hranu koju mi jedemo ili samo onu namenjenu za njih? Zanima me kako i koliko puta na dan da je češljam i da li im to škodi ako je više puta na dan? Kako na početku da se ophodim prema njoj pošto će promeniti sredinu i ljude? Hvala. Katarina

O: Kada budete doneli macu, sa njom ćete dobiti i kartončić koji predstavlja evidenciju o vakcinaciji i dehelmintizaciji.

U uzrastu od 3 - 4 meseca, mače treba da je primilo tri vakcine. Mačići se prvi put vakcinišu protiv mačijih zaraznih bolesti u uzrastu od 8 - 9 nedelja, a revakcinišu se posle 4 nedelje od vakcinacije. Vakcina je polivalentna i omogućava zaštitu Vaše mace od upale gornjih disajnih puteva  i zaraznog zapaljenja creva - panleukopenije mačaka. Sa navršena 3 meseca, daje se vakcina protiv besnila. Pored vakcinacije, neophodno bi bilo da bude uredno očišćeno od endoparazita. Ako ste u bilo kojoj nedoumici, posetite verinara kako bi Vam bolje pojasnio. Više o čišćenju od crevnih parazita pogledajte ovde i ovde.

Preporučujem Vam da mače hranite gotovim hranama superpremijum kvaliteta, jer one u svom sastavu imaju sve što je Vašoj maci potrebno da do godinu dana izraste u zdravu i dobro razvijenu odraslu jedinku. Preporučila bih Vam da koristite hranu Alleva Kitten koja se nalazi u našoj ponudi. Ako dodajete kuvanu hranu, onda obratite pažnju da su mačke striktni mesojedi, tako da bi domaći obrok trebalo većinski da čini meso. Uz obroke koje biste Vi pripremali, potrebno je da dodajete vitaminsko -minerlane preparate, jer odnos vitamina i minerala ne možete optimalno izbalansirati. U ponudi Pet Centra možete naći veliki izbor vitaminsko - mineralnih preparata  (Canina, Pet - Phos, Trixie, Ebivet, Sanal itd.)

Mačke su veoma čiste životinje koje same održavaju higijenu lizanjem svoje dlake. U zavisnosti od toga dali je mačka duže ili kraće dlake, zavisi i učestalost isčetkavanja. Kod dugodlakih mačaka je to svakako potrebno činiti češće, 2-3 puta nedeljno, dok je kod kratkodlakih mačaka dovoljno to učiniti jedanput u toku nedelje. U ponudi Pet centra postoji veliki izbor četki koje možete koristiti za tu namenu.

Mačke su veoma prilagodljive životinje.  Brzo, najverovatnije kroz par dana će se prilagoditi Vama i Vašem načinu života. Kada macu dovedete kući, morate je pustiti da pogleda ceo stan, svaku prostoriju. Obezbedite joj mir. Hranu i vodu joj stavite na vidno mesto, kao i posudu sa peskom. Kada se upozna sa okolinom i pokaže interesovanje za Vas, tada je mazite, a kasnije pustite da jede ili da se naspava.

Ako sama nalazi hranu i vodu, dobrog je apetita, uredno koristi posudu sa peskom, ima miran san i veoma je raspoložena za igru, vesela i radoznala, onda se Vaša maca adaptirala u potpunosti.

Nabavite joj i grebalicu, kako bi se od samog početka navikla na njoj oštriti kandže.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak