Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačku staru oko 4 godine. Odavno sam primetila da joj je dlaka kod ušiju (između ušiju i očiju) ređa nego što bi trebalo. To se proširilo i ima neke braon fleke na tom mestu. Šta da radim, možete li da mi pomognete. Hvala, Sanja

O: Ukoliko je dlaka ujednačeno razređena, bez pojavljivanja polja na koži na kojima nedostaje dlaka u većem procentu, u pitanju je fiziološka razređenost, jer mačka ima ređu dlaku od ušiju ka očima. To je posebno uočljivo kod kratkodlakih mačaka tamnije boje, posebno na dnevnom svetlu. Takođe, nije neobično da boja kože na pojedinim mestima bude drugačija.

Moguće je da i na drugim mestima na telu Vaša mačka ima takvu boju kože, ali se to teško primećuje jer ima gusto krzno.

Da bi se potvrdilo da je u pitanju fiziološka prebojenost kože potrebno je da odvedete mačku kod veterinara. Postoje patološka stanja organizma, najčešće vezana za hormonski disbalans, gde se uz druge simptome pojavljuje i tamnije pigmentisana koža.

O uzrocima kožnih bolesti i njihovoj dijagnostici, možete pročitati ovde.

O gljivičnim infekcijama mačaka pisali smo ovde.

Od dodataka ishrani koji imaju pozitivno delovanje na kvalitet kože i dlake preporučujem vam neki od sledećih preparata:

Viacutan plus koji sadrži esencijalne amino kiseline i na taj način omogućava ciljanu dopunu ishrane. Nedostatak esencijalnih masnih kiselina (omega 3 i omega 6) se karakteriše u prvom redu opštim lošim stanjem kože, dlakom bez sjaja, opadanjem dlake, hrapavom kožom, formiranjem peruti i svraba. Preporučuje se da se preparat primenjuje 4-8 nedelja, a doza za mačke je jedna kapsula dnevno.

Feli Derm tablete su dodatak ishrani koji će Vašem ljubimcu poboljšati stanje dlake i kože, sa pozitivnim delovanjem na suvu, oštećenu dlaku, dlaku bez sjaja kao i na smanjeno ispadanje dlake. Između ostalog sadrže i biotin (vitamin H) i omega-3 i omega-6 masne kiseline, kao i pivski kvasac (kompleks B vitamina i vitamin C, kao i mnogi mikroelementi). Tretman bi trebalo da traje najmanje 4 - 6 nedelja.

OZNAKE: