mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačku staru 11 godina kome je dijagnstifikovan dijabetes i ovih dana smo počeli terapiju insulinom. Naš veterinar nam je rekao da će nam naručiti Hill's hranu za mace dijabetičare i da ta hrana pomaže u snižavanju šećera zajedno sa insulinom.Zanima me da li čemo uz tu hranu nakon određenog vremena moći prestati korišćenje insulina i samo joj davati tu hranu  ili se insulin takvim macama obolelim od dijabetesa  daje do kraja njihovog života? Hvala unapred na informacijama.
Mirela


O: U lečenju mačjeg dijabetesa ishrana je jedan od najvažnijih faktora. Aktuelne preporuke govore da dijeta sa niskom stepenom ugljenih hidrata, veoma često omogućuje prestanak uzimanja insulina relativno brzo nakon inicijalnog tretmana. To se objašnjava činjenicom da nizak nivo ugljenih hidrata zahteva manje količine insulina za regulaciju glukoze u krvi. Takođe je i stvaranje glukoze iz proteina i masti znatno sporije i uravnoteženije u odnosu na ugljene hidrate pa nakon obroka ne dolazi do naglog i visokog povećanja glukoze.

U tom smislu, postoje gotove veterinarsko-medicinske formulacije suve i vlažne hrane za mačke, koje znatno olakšavaju postupak lečenja. Npr. Hill's w/d i Royal Canin Diabetic. Sa Vašim veterinarom ćete dogovoriti optimalni tretman i dinamiku aplikacije insulina, kao i ocenu efekta veterinarske dijete. U svakom slučaju, tretman mora biti individualan i prilagođen konkretnom pacijentu.

Dodatno o samoj bolesti možete pročitati u odgovru koleginice Aleksandre Todosijević, dr.vet.med. Šećerna bolest (diabetes mellitus) - preporuka pravilne ishrane.

OZNAKE: