Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kod moje mačke je dijagnosticirana šećerna bolest. Sada je isključivo hranim hranom diabetic od firme Royal canin. Da li se u ishranu može uvesti sviježa riječna riba.
Unaprijed hvala, Bojan

O:
Pankreas je endokrina žlezda koja ima dvostruku funkciju - pomaže u procesu varenja stvaranjem i izlučivanjem enzima (amilaze i lipaze) i učestvuje u metabolizmu stvaranjem hormona (insulin i glukagon). Insulin je hormon koji služi za prenos glukoze iz krvi do ciljanih organa (jetra) i tkiva (mišićno i masno tkivo).

Delovanje glukagona je suprotno insulinu i on se aktivira kada je nivo glukoze u krvi snižen.

Šećerna bolest (diabetes mellitus) je hronični poremećaj metabolizma ugljenih hidrata, a javlja se kao posledica apsolutnog ili relativnog deficita insulina. Dijabetes melitus ili šećerna bolest jedan je od najčešćih endokrinih poremećaja kod mačaka i kod pasa.

Dijabetes karakteriše smanjeno lučenje insulina iz beta - ćelija pankreasa, ili   poremećaj insulinskih ćelijskih receptora u organizmu, koji na neodgovarajući način reaguju na količinu insulina koji je prisutan. To dovodi do povećanja nivoa glukoze u krvi. Najuočljiviji simptomi su povećana žeđ, povećana količina mokraće, gubitak telesne težine, a kasnije i druge komplikacije.

Uglavnom se javlja u starijem dobu, kao posljedica oboljenja pankreasa, čime je njena funkcija u produkciji insulina smanjena ili ga uopšte više ne stvara. Ponekad se javlja i tzv. juvenilni dijabetes, prisutan kod mladih životinja (do godinu dana starosti) kod kojih se pankreas uglavnom nije normalno razvio. Tačan uzrok ovom obliku dijabetesa nije poznat, ali se kao glavni razlozi uglavnom navode: nasledni faktor, bolest pankreasa koja uzrokuje poremećaj funkcije, autoimuni poremećaji.

Najčešći su simptomi juvenilnog oblika dijabetesa: zaostajanje u rastu, mršavost uprkos  dobrom apetitu, polidipsija (pojačana žeđ), poliurija (pojačano izlučivanje mokraće), dehidracija i opšta slabost u uznapredovaloj fazi. Dijagnoza se postavlja analizom krvi i mokraće, zatim  testom tolerancije glukoze. Bitno je uvesti dijetalnu ishranu (bez ugljenih hidrata i sa malo masti), davati insulin i redovno kontrolisati nivo glukoze.

Kod mačaka je često prisutan tip II, odnosno oblik dijabetesa koji ne iziskuje isključivo od ubrizganog insulina, već se može regulisati pomoću dijete, a nekada i sa lekovima koji se i kod ljudi koriste u ovakvim slučajevima. Ako se ne dijagnostikuje i reguliše na vreme, ovaj oblik može kasnije preći u tip I, kada bez insulina nije moguće postići poboljšanje stanja.

S obzirom na ove činjenice, dijetetska ishrana hranom Royal Canin je odličan vid terapije. Ja bih Vam savetovala da u ishranu ne uvodite namirnice po sopstvenom nahođenju, zato što je definisana formula dijetetske hrane najbolji izbor. Svežu ribu ne bih preporučila zbog teškoće u kontroli higijene ispravnosti i mogućnosti intoksikacije.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak