Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Zanima nas koje vakcine trebaju da dobiju naše skoro dvogodišnje mace i kolika je cena vakcina. Ako možete da nam pošaljete specifikaciju cene po vakcini po životinji. Zainteresovani smo za zaštitu protiv leukemije, FIP-a, FIV-a i besnila. Do sad smo ih vodili na redovne kontrole. Mace ne dolaze u kontakt sa drugim životinjama. Unapred hvala na vašem odgovoru. Pozdrav, Marija

O: Mačke su prvih nekoliko meseci života izložene vrlo velikom riziku razvoja bolesti. Upravo zato je bitna rana vakcinacija mačića jer se time podstiče njihov imunološki sistem pre nego budu izloženi nekim patogenim uzročnicima. Svaki mačić ima različiti nivo majčinih antitela, kako bi se nadoknadile razlike imuniteta dobijenih od majke, prva vakcina se daje u starosti od 9 nedelja te se ponavlja u razmacima od 3 do 4 nedelje.

Bolesti koje najviše pogađaju mačju populaciju su zarazni rinotraheitis mačaka, panleukopenija mačaka, infekcija mačjim calicivirusom, infekcija virusom leukemije mačaka.

Svaka od navedemih bolesti prenosi se ili direktnim kontaktom među macama preko sluznica, ili sa izlučevinama koje mace ispuštaju u okolini pogotovo kao kliconoše kada ne moraju pokazivati simptome bolesti, a potencijalni su izvor zaraze.

Mačke koje su kućne, ali povremeno borave vani i kreću se među širokom populacijom mačaka pogotovo u vreme parenja izložene su cirkulisanju virusa u populaciji i potrebno ih je pored osnovne vakcinacije u mladoj dobi, revakcinisati odnosno davati ima booster doze vakcine svake godine kako bi se stečeni imunitet obnovio.

Dakle, s obzirom na Vašu situaciju, ako kažete da su mace izrazito kućni ljubimci, i da nikada ne izlazi vani i nije u direktnom ili posrednom kontaktu sa mačkama u okolini u kojoj Vi živite, nemate potrebe da ih vakcinišete. Naravno da Vi to ipak možete učiniti ukoliko želite.

Ukoliko planirate da putujete sa macama ili prilikom posete veterinaru, postoji mogućnost da mace izložite uticaju nekih od gore nabrojanih virusa. Smatra se da već nakon 2- 3 godine redovne revakcinacije mačka stiče praktično trajni imunitet na bolesti protiv kojih je vakcinisana.

Pet Centar je prodavnica registrovana kao veterinarska apoteka i s obzirom na zakonska ograničenja u tom slučaju, nije nam omogućeno da obavljamo vakcinaciju i obeležavanje životinja, niti bilo koje druge veterinaske postupke koje se tiču pregleda i provera zdravstvenog stanja životinje. Iz tog razloga ne mogu Vam reći koje su cene u pitanju, jer nisam upoznata sa istim.

Savetujem Vas da se za ovu informaciju obratite najbližoj veterinaskoj ambulanti u Vašem mestu.

O vakcinaciji mačaka pisala je koleginica Mirjana Pejčić, dr. vet. med., u tekstu pod naslovom "Vakcinisanje mačeta". 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak