Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Imam mačku staru osam godina koja živi unutra, a izlazi napolje isključivo na povodcu. Pre par meseci primetila sam vlažne krugove na posteljini gde spava, a posto ujutru previše mljacka, pretpostavila sam da je to slina i da previše slini, ali to je samo u toku noći ili ujutru, nikad preko dana. Ono što se još desi je da mačka odmah ujutru povrati doručak, ali sve kasnije redovno jede, pije, igra se, piški, kaki, zainteresovana je za okolinu, mazi se itd. Jednom prilikom, nakon povraćanja sam je odvela veterinaru koji su zanemarili moje reči da slini puno ili da ima previše kiseline, već su joj samo dali ranisan, klometol, glukozu i još jednu vrstu leka. Nakon toga joj je bilo još gore. Dozivela je ogroman stres tamo i povukla se u sebe. Nije jela dva dana, niti je radila bilo šta od uobičajenog, a primetila sam da joj je iskočilo nešto sa desne strane trbuha, veličine male loptice. Veterinar je rekao da je to zbog mesta na kom je primila injekcije i da će proći. Od tada, to nije prošlo, ali se mačka delimično vratila u normalu. Razlika u njenom izgledu je ta što joj stomak izgleda naduven. Juče je prvi put nakon mesec i po dana bila ona stara mačka u svakom pogledu. Sve je bilo super do danas ujutru kada je po standardu skočila na mene, mesila, prela, doručkovala i onda nakon doručka povratila. Ono što je drugačije je to što je bolno mjaukala pre povraćanja, a sadržaj povraćke je osim hrane bio i poveća količina kiseline, guste konzistencije. Od straha je mačka ubrzano disala, ali se smirila, međutim opet samo leži, nije letargična, gleda šta se oko nje dešava, povijala je komšijskog psa koji joj je prišao, ali opet izgleda kao kostur sa naduvanim stomakom. Ne bih da je vodim kod veta, jer vođena prethodnim iskustvom više joj je štete nego koristi naneo, a strašno ga se boji i htela bih to da sprečim, ukoliko je moguće vašim savetom. Hvala puno unapred. S poštovanjem, Andrea
O: Mačke, kao i psi, su životinje koje lako povraćaju tako da povremeno povraćanje ne mora značiti i bolesno stanje. Zdravstveni status životinje se procenjuje sveobuhvatno sa opštim stanjem životinje (nije u vezi ni sa jednim simptomom).

U slučajevima kada povraćanje nije jedini simptom i kada je učestalo, uzroci mogu biti: poremećaji gastrointestinalnog trakta, intolerancija na hranu, invadiranost crevnim parazitima, opterećenost digestivnog trakta hairball - dlakama formiranim u kuglice itd.

Gastritis je upala želudačne sluzokože. Simptomi su: povraćanje, bolnost u području stomaka, gubitak apetita, pojačano uzimanje vode, slabost i letargija. Povraćeni sadržaj je najčešće žuta pena, a mogu biti prisutni i tragovi krvi. U akutnom slučaju dolazi do naglog povraćanja hrane nakon obroka.

Povraćanje nesvarene hrane neposredno posle jela može da se javi i ukoliko mačka halapljivo guta granule, tj. ne žvaće. Gutanjem celih granula mačka se naguta vazduha, koji će zajedno sa nesvarenom hranom opterećivati želudac i dolazi do gastritisa.

Akutni gastritis javlja se zbog trovanja hranom, prejedanja ili bakterijske i virusne infekcije.

Dijagnoza se postavlja na temelju isključenja drugih uzroka povraćanja. Krvna slika, rentgen i biopsija nekad su potrebne da bi se znao tačan uzrok.

Lečenje gastritisa sprovodi veterinar kliničar na osnovu postavljene dijagnoze. Svakako je potrebno ishranu mačke prilagoditi takvom stanju. Za tu namenu postoje posebne veterunarske dete. U ponudi Pet centra imamo Royal Canin - Gastro intestinal i Vet Life - Gastrointestinal. Od oba proizvođača imamo i vlažnu i suvu hranu.

Trihobezoari, hairballs ili kuglice dlake se najčešće javljaju kod mačaka koje imaju poludugu i dugu dlaku, kao i kod mačaka koje stalno borave u zatvorenom prostoru. Kućne mace se linjaju konstantno zbog stalne temperature okoline i veštačkog svetla. Mačka proguta čak dve trećine opale dlake dok se uređuje. Te dlake u digestivnom sistemu mogu prouzrokovati povraćanje, konstipaciju, a ponekad i blokadu prolaska crevnog sadržaja.

Da bi se olakšala eliminacija progutane dlake, maci možete davati paste za izbacivanje progutane dlake (Dr. Clauders - Anti hairball malz soft pasta), zatim posebno formulisane superpremium hrane (npr. Carnilove -Hairball control, Oasy - Hairball, kompletne hrane za odrasle mačke sklone problemima sa nakupljanjem dlake u digestivnom sistemu).

Kuglice dlake svojom prisutnošću u želucu, kao strano telo, ometaju varenje, a upotrebom pasta neometano se dalje nastavlja transport hrane i izbegavaju stalne iritacije želuca mačke. Ove paste imaju uljanu osnovu. Pasta je mačkama prijatnog ukusa pa se može direktno aplikovati životinji u usta, bez mešanja u hranu, a može se naneti maci na šapu, kako bi je ona polizala. U želucu mačke, gde su prisutne kuglice dlake, pasta deluje na način da ih premaže sluzavim omotačem, čime se olakšava njihov prolaz iz želuca u creva, a iz creva u spoljašnju sredinu.

Pokušajte najpre sa čišćenjem mačke od kuglica dlaka i od crevnih parazita, a ukoliko nakon toga ne primetite poboljšanje zdravstvenog stanja životinje savetujem Vam da ponovo posetite veterinara, i to možete uraditi na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu.

O čišćenju od crevnih parazita pisali smo obilno u teksovima Čišćenje i preparati protiv crevnih parazita, Infestacija crevnim parazitima i slab apetit mace/Period oporavka i čišćenja od parazita i Čišćenje od crevnih parazita.

OZNAKE: