Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam ruskog plavog mačka starog 5 meseci, kod mene je 3 meseca. Imam problem da ga očistim od parazita. Već dva puta za ova tri meseca sam sprovodila tretman Helmivetom, po jednu tabletu ujutru i uveče tri dana, pa ponavljala isto posle 14 dana. Medjutim, posle 12-13 dana pojave se ponovo mali crvići od oko 5 mm dužine u stolici i na čmaru. On lepo jede, veseo je, već ima oko 4 kg. Zamolila bih vas za savet, jer niti mogu da ga vakcinišem, niti da ga vodim na sterilizaciju dok ne rešim problem. Nisam iz Bgd-a, pa nemam mogućnosti da dođem u vas Pet centar.
Unapred hvala. S postovanjem, Nadežda

O: Najčešći crevni paraziti kod mačaka su Toxocara cati i Toxascaris leonina. Obično su dužine 5 - 10 cm, bele ili  smeđkaste boje, a liče na špagete. Ako je prisutna velika invazija ovim parazitima, mačka ih može povratiti ili cele (neoštećene) izlaze sa stolicom. Osim digestivnih problema, invazija ovim parazitima ponekad može i ozbiljno da naruši opšte stanje organizma. Kod mačića invadiranih navedenim crevnim parazitima često se uočava okrugli i nadut stomak i stalno prisutna želja za hranom. Iako retko, ali crevni  paraziti se mogu namnožiti u tolikom obimu da izazovu opstrukciju creva.

Mačke mogu biti  invadirane i psećom pantljičarom (Dipilidium caninum) koja je dugačka 20 - 45 cm. Zreli članci ovog parazita podsećaju na semenke krastavca i crvene su boje. Nešto ređe kod mačaka parazitira Taenia taeniaeformis i Diphylobotrium latum.

Helmivet se koristi za lečenje parazitskih bolesti gastrointestinalnog trakta pasa i mačaka prouzrokovanih parazitima osetljivim na mebendazol (aktivni sastojak ovog preparata). Terapijska doza iznosi 25-50 mg/kg telesne težine, što znači da  mački od 4 kg telesne težine Helmivet treba davati dva dana uzastopno, ujutru i uveče po 1 tabletu (kod infekcija nematodama), a istu dozu leka je potrebno davati 5 dana uzastopno, ujutro i uveče, kod mešanih infekcija (nematode i cestode). Moj savet Vam je da, ukoliko ponovo dajete Helmivet, terapija traje pet dana.

Preparat se može staviti direktno u usta, na koren jezika ili ga možete isitniti i pomešati sa hranom (manjom količinom, uz obaveznu proveru da li je životinja uzela celu dozu). Mladim mačkama preparat davati svaka 2-3 meseca, odraslim 3-4 puta godišnje (na 3-4 meseca).

Preporučila bih Vam da za tretman mace koristite Vitaminthe oralnu pastu (Virbac), koja se lako primenjuje, a širokog je spektra delovanja i jednokratno se aplikuje. Pasta se nalazi u specijalno graduisanom špricu, tako da je aplikacija olakšana i ne postoji mogućnost predoziranja.

Takođe, vrlo je važno preventivno delovati protiv buva jer su i one prenosioci nekih vrsta crevnih parazita, pa ukoliko niste macu zaštitili od ektoparazita, neophodno je da to i uradite. Za tu namenu možete koristiti Frontline spot–on cat, koji se primenjuje za kontrolu i preveniranje infestacije buvama, krpeljima i vašima. Posle lokalne aplikacije na kožu mačaka (na vratu mačke, odnosno na delu tela koji nije dostupan lizanju), preparat se deponuje u masnom tkivu kože i folikulu dlake, odakle se postepeno oslobađa duže vreme. Aplikacija se može ponoviti nakon isteka mesec dana od prethodne.

OZNAKE: