Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam tri mačka stara 6 meseci koji su sterilisani 30.01. Posle buđenja, naravno nekoliko sati su bili kao pijani, kad su došli sebi dvojica se ponašaju kao i pre, ali treći sikće i reži i na njih i na mene. Pustio sam ga to popodne, sklonio ovu dvojicu u boks ali danas je stvar ista ne može da ih gleda, čim mu priđu naleće da se tuče, jedino što hoće kod mene u krilo i daje da ga mazim. Jeo je i pio i imao stolicu, šeta i vere se po ormanima. Do juče su bili kao jedan a od sterilizacije čudo! Druga dva mačka se maze i sa mnom i međusobno, jedu i piju, priđu Džoksu (to je ovaj povampireni) ali beže odmah jer Džoks sikće reži i napada. Molim Vas pomozite. Ljubiša iz Niša.

О:
Kastracija mužjaka je operativni zahvat prilikom kojeg se u opštoj anesteziji uklanjaju testisi kroz mali rez na skrotumu. Na takav način se može sprečiti reprodukcija i umanjiti neželjeno ponašanje, kao što je teritorijalnost, agresivnost i drugi poremećaji u ponašanju specifični za mužjake.

Po operativnom zahvatu potreban je određeni vremenski period oporavka koji se kreće od nekoliko dana do dve nedelje.

Unutar ovog vremenskog perioda, rana zarasta pa je potrebno osigurati da ljubimac ne dira područje reza. Na takav način je moguće osigurati optimalno zarastanje rane bez pojave eventualnih komplikacija.

Posledica kastracije je često i promena u ponašanju ljubimca. Do promena u ponašanju dolazi kao posledica smanjivanja nivoa polnih hormona, kao i zbog anestetika i samog stresa od intervencije. Nakon određenog vremena kastrirani ljubimci postanu mirniji, umiljatiji i što je najvažnije, više su u blizini doma (ako izlaze van kuće/stana) pa je smanjen rizik od zaraznih bolesti mačaka od kojih su neke i zoonoze (bolesti zajedničke ljudima i životinjama) ili eventualnog stradanja u saobraćaju. Takođe, manja je mogućnost različitih povreda koje se često pojavljuju kao posledica agresivnog i teritorijalnog ponašanja mužjaka, njihovih međusobnih borbi oko ženki itd.

Stoga, moguće je da je razlog ponašanja Vašeg ljubimca u vezi sa periodom oporavka od operativnog zahvata, stresa, opšte anestezije i ostalih poteškoća nakon kastracije. Po pravilu, desetak dana nakon operativnog zahvata raspoloženje ljubimca se "popravlja". Unutar ovog perioda, budite u kontaktu s Vašim veterinarom i obavestite ga o svim eventualnim problemima kao i poremećajima koje možete primetiti. Na takav način moguće je brže i sigurnije "prebroditi" period oporavka i osigurati optimalan kvalitet života ljubimca.

Nakon kastracije najbolje je mačkama ponudi hranu za sterilisane mačke, koja je specijalno namenjena potrebama ovih mačkama i pomaže u sprečavanju nagomilavanja telesne mase kod mačke, koje je čest nakon ovog zahvata. U ponudi Pet centra možete pronaći Sterilised, briketi za mačke od Royal Canin-a, Adult Sterilised Losos, briketi za mačke od Pro Plan-a, Natural briketi za sterilisane mačke sa belo mesom, Schesir nudi Sterilized & Light, briketi za mačke, Brit briketi za odrasle sterilisane mačke...

O ostalim hranama za sterilisane mačke pisala je koleginica Mirjana Pejčić, dr. vet. med., u tekstovima naslovljenim Ishrana kastriranog mačora i Ishrana kastriranog mačka.

OZNAKE: