Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, moj mačak je kastriran od februara. Sada ima godinu i po dana. Ranije je jeo isključivo Royal Canin  Kitten granule. Po preporuci veterinara, sada ga  hranim Royal Canin Young Male granulama, uz povremeni dodatak Hill's Indoor - a i Royal Canin  Hair and Skin. Vrlo je izbirljiv, ne voli nikakve paštetice ili hranu u kesicama. Intersuje me da li bi bilo dobro da insistiram da jede i neku vlažnu hranu, ili neke druge granule. Unapred hvala. Maja

O: Hrana koja se preporučuje mladim, kastriranim mužjacima je  Royal Canin  Young Male  S/O  weight & stones.

Svaka superpremijum hrana je PH kontrolisana, što znači da održava normalnu kiselost mokraće i prevenira stvaranje mokraćnih kamenaca.Ovo je naročito bitno u slučajevima kada se radi o mužjacima, a prema istraživanjima smatra se da su kastrirani mužjaci u većoj mogućnosti da obole od urolitijaze. Urolitijaza predtavlja nakupljanje mokraćnog kamenja u uretri, čime je sprečen prolaz urina i urin se nakuplja u bešici. Životinja zauzima položaj za mokrenje, ali ne uspeva da urinira. Pokazuje, nelagodnost, uplašenost, bol. Kod ovakvih simptoma neophodna je brza veterinarska intervencija. Hranom  Royal Canin Young  Male  S/O   prevenira  se stvaranje mokraćnog kamenca tako što se održava ph mokraće na 6.2, ali se i prevenira mogućnost nastanka prekomerne težine, koja je kod kastriranih životinja česta pojava. Kastrirane životinje imaju snižen metabolizam za 30%, pa im je potrebna hrana koja ima manje energije. Pomenutoj hrani je dodat  L - karnitin  koji učestvuje u metabolizmu masti i time doprinosi održavanju optimalne telesne težine. Izbor hrane koji ste napravili je odličan.

Proizvodjači hrane poput Royal Canin-a i Hills - a spadaju u superpremijum hrane, što znači da su kompletne i pri hranjenju isključivo sa tim hranama nije potrebno dodavati ništa sem vode. Ove hrane kontrolišu i PH mokraće, što je u Vašem slučaju izuzetno važno. Možete pokušati da mu dajete  paštete i soseve pomenutih proizvođača, ako prihvati.                                                    
                       

OZNAKE: