Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam macu staru otprilike 4-4,5 meseca. Ne znam tačno koliko je stara jer sam to malo čupavo mače pre 3 meseca pronašla na ulici. Normalno je jela sve do pre 2 dana. Od tada neće ništa da jede, ni da pije mleko. Samo pije vodu. Pre dve noći je imala retku stolicu, a sinoć je malo povratila. Ne znam da li se prehladila pošto voli da leži na radijatoru, a posle traži da ide napolje. I dalje je živahna, mazi se, prede, igra se, ali ništa ne jede. Kako da joj pomognem? Pošto maca ima dugu dlaku, prašak protiv buva bi bilo nezgodno koristiti. Postoji li neka alternativa? Koliko često je treba čistiti od crevnih parazita i šta upotrebljavati? Unapred hvala! Marina

O: Proliv i povraćanje spadaju u opšte simptome bolesti različitih etiologija. Pored ovih, u te simptome ubrajamo i neveselost, slab apetit ili potpuno odbijanje hrane, pospanost, apatija, povišena telesna temperatura, ubrzano disanje.

Znaci oboljenja koje ste naveli mogu biti posledica infestacije crevnim parazitima, bakterijske infekcije, nekog virusnog oboljenja (mačeća virusna leukemija, zarazni peritonitis, kompleks mačećih bolesti disajnih puteva i mačeća virusna imunodeficijencija), neadekvatne ishrane itd.
 
Za razliku od uobičajene zablude, mleko nije najidealnije hranivo za mačku i često dovodi do pojave proliva (mace ne mogu da vare laktozu iz mleka). Preporučila bih Vam da u ishrani mačaka koristite neku od gotovih hrana namenjenu tom uzrastu, kako bi obezbedili ishranu bogatu svim neophodnim hranljivim sastojcima, vitaminima i aminokiselinama.

O povraćanju kao posledici infestacije crevnim parazitima možete više pročitati ovde.

O najčešćim virusnim bolestima mačaka možete više pročitati ovde.

Postoje brojne opasnosti za macu ukoliko gladuje dva i više dana (dehidracija, negativne posledice na jetru itd.) pa bi Vas savetovala da mače odvedete veterinaru kako bi se kliničkim pregledom ustanovio uzrok moguće bolesti.

OZNAKE: