Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam macu staru 4 godine koja ne izlazi iz kuće. Ima problem sa zatvorom i već 3 meseca je konstantno vodim kod veterinara ne bi li joj uklonio izmet iz creva. Jede uglavnom veštačku hranu, Whiskas i Profilum, a dajem joj i seaweed tablete sa morskom travom, koje su pre pomagale. Veterinar kaže da je problem u "lenjim crevima" i da je to genetski. Dajem joj i živo meso, kao i kuvanu piletinu sa graškom, ali zatvor i dalje postoji konstantno, a rešenje se ne nazire. Interesuje me da li bi pomogla sterilizacija, ili da se jednom omaci, možda bi se varenje normalizovalo. Koju hranu da joj dajem i kako se dalje ponašati?
Hvala, Slaviša

O: Zatvor predstavlja veoma čest problem kod malih životinja. Feces se zadržava u kolonu, postaje suvlji i tvrđi i teško se evakuiše.

Zatvor može nastati kada feces ne može dalje pasirati, jer postoje smetnje, suženje lumena creva ili potpuno zatvaranje lumena creva (kod npr. zapetljaja creva ili pritiska drugih organa ili stranih tvorevina), kada se tvrdi, nesvareni sastojci sadržaja ispreče i smetaju dalju pasažu (kosti, strani predmeti, dlake, paraziti..), zatim neuromuskularne smetnje (hipotireoidizam, lezije na kičmenoj moždini i pelvičnim nervima, hipokalemija i hiperkalemija itd.), stresne situacije, bolna stanja - bolne defekacije itd.

Kod nekih životinja, a najčešće mačaka, kao posledica hronične opstipacije dolazi do poremećaja nazvanog Megakolon.

Zatvor je veoma neprijatan za životinju, može dovesti do pojave nelagodnosti, nervoze, bola, pojave slabijeg apetita, probirljivosti, a kada životinja oseti nagon za defeciranjem, može se pojaviti uznemirenost, strah, pojava bola pri naprezanju, bolno oglašavanje itd. Izbačeni feces je u maloj količini, suv, a na njegovoj površini se neretko može uočiti sluz prožeta krvlju.

Vremenom, usled zapamćenih neprijantnih i bolnih iskustava vezanih za čin defekacije, životinja može doživeti psihičku blokadu vezanu za defekaciju. Naime, sama svesno odlaže defekaciju, čime se stanje pogoršava. Izmet se nakuplja u rektumu i kolonu, širi zidove creva, što vremenom smanjuje njegovu kontraktilnost. Nakupljenje fecesa izaziva neprijatnost i bol, a sadržaj vlage u fecesu se vremenom smanjuje što još više otežava dalju pasažu i evakuaciju.

U rizične kategorije se ubrajaju životinje koje se manje kreću, imaju neizbalansiranu ishranu i koje su gojazne.

Za dijagnostiku bolesti debelog creva je vrlo važno uzeti detaljnu anamnezu od vlasnika obolele životinje. Bitni su podaci vezani za starost, način života, ishranu, te podaci o eventualnim dodacima vitaminsko-mineralnih preparata ili nekih medikamenata.

Fizičkim pregledom životinje (palpacijom abdomena), usled hroničnog zatvora i prisustva velike količine čvrstog sadržaja u debelom crevu, moguće je napipati povećano crevo sa sadržajem, čime se postavlja sumnja. Korišćenjem specijalnih metoda pregleda obolele životinje, određuje se dijagnoza.

Od specijalnih metoda pregleda životinje koriste se: koprološki pregled, radiološki pregled, ultrazvučni pregled itd.

U terapiji zatvora koriste se dijetalne hrane (zasnovane na velikoj količini vlakana koja bubre i povećavaju volumen fecesa), klizme, laksativi itd. Bilo bi poželjno i povećati fizičku aktivnost. Problem hronične opstipacije nije lako rešiv, već zahteva dugotrajno lečenje, upornost i spremnost vlasnika da poštuje sve zahteve veterinara, kako bi pomogao svojoj životinji.

U ponudi Pet Centra možete naći medicinske hrane koje se koriste u slučajevima hronične opstipacije, kao i preparate koji su bogati vlaknima (Feli Fiber) i koji mogu pomoći pri evakuaciji sadržaja i razmekšavanju stolice. Pored primene hrane i ovih preprata, morate povesti računa o redovnoj rehidraciji životinje, tj. da joj voda bude sveža i uvek dostupna. Pomenute hrane se daju samo nakon pregleda od strane veterinara.

Sterilizacijom se ne može uticati na motilitet creva, kao ni graviditetom.

O steilizaciji i njenim indikacijama možete više pročitati ovde.

Savetujem Vam da mačku odvedete na Fakultet veterinarske medicine radi potpune dijagnostike i preporuke adekvatne terapije.

OZNAKE: