Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Mačka starog 8 meseci vodila sam na kastraciju. Nakon postupka veterinar me je upozorio da ga više ne smem hraniti iznutricama, niti bilo kakvom hranom koja sadrži velike količine magnezijuma. Molila bih vas da mi odgovorite čime ga još (osim Royal Canin granulama baš za kastrirane mačore) mogu hraniti? Šta mu mogu skuvati kod kuće? Da li su Whiskas, Friskies, Royal Canin i Kitekat granule, sosići i konzerve, kojim sam ga do sada hranila, štetne? Smem li mu i to davati, ali u manjim količinama nego do sada?
Unapred hvala,
Milica

O: Posle kastracije ili sterilizacije mace dobiju pojačan apetit, dok im se fizičke aktivnosti smanjuju i više vremena provode u stanu ili kući uz svog vlasnika, od kojeg neprestano "mole" hranu za mace.

Energetske potrebe kastriranog mačka su 30% manje pa su skloniji i prekomernoj težini. Posle ovakvih operacija sve mačke trebale bi biti 60-tak dana na posebnoj ishrani, dijeti koja sadrži kvalitetne proteine i smanjen saržaj masti i škroba. Ako na to ne obratimo pažnju, a većina vlasnika tu najviše greši i baš u tom postoperativnom periodu želi svojoj maci što više da ugodi tako da ih nekontrolisano (previše) hrani, od poslastica do previše kalorične hrane koja njihovim ljubimcima može da šteti jer ih dovodi u opasnost da obole od šećerne bolesti, bolesti jetre, srca i vaskularnog sistema, bolesti zglobova koji su opterćeni zbog njihove prekomerne težine.

Royal Canin (kao što znate) ima u svom programu VETERINARY DIET Neutered cat Young male s/o, u prevodu hrana za kastrirane muške mačke koja omogućava održavanje normalne težine, prevenira od šećerne bolesti, omogućava produkciju razređene mokraće i time onemogućava stvaranje mokraćnog kamenja (čijem stvaranju su skloni kastrirani mačori), redukuje stvaranje zubnog plaka, a samim tim umanjuje mogućnost nastanka zubnog kamenca. Takođe ovu hranu možete naći i u ponudi drugog proizvođača (Hill's) - Neutered Cat - Young Adult.

Hill's i Royal Canin su super premium hrane što znači da su u potpunosti izbalansirane spram dnevnih potreba belančevina, masti, vitamina i minerala i zadovoljavaju sve potrebe kastriranog mačora. Svaka superpremijum hrana je pH kontrolisana, što znači da održava normalnu kiselost mokraće i prevenira stvaranje mokraćnih kamenaca. Ovo je naročito bitno u slučajevima kada se radi o mužjacima, a prema istraživanjima smatra se da su kastrirani mužjaci u većoj mogućnosti da obole od urolitijaze.

Urolitijaza predstavlja nakupljanje mokraćnog kamenja u uretri, čime je sprečen prolaz urina i urin se nakuplja u bešici. Životinja zauzima položaj za mokrenje, ali ne uspeva da urinira. Pokazuje nelagodnost, uplašenost, bol. Kod ovakvih simptoma neophodna je brza veterinarska intervencija. Hranom  Royal Canin Young  Male  S/O i Hill's Young Adult za kastrirane mace prevenira se stvaranje mokraćnog kamenca tako što se održava ph mokraće na 6.2, ali se i prevenira mogućnost nastanka prekomerne težine, koja je kod kastriranih životinja česta pojava.

Kastrirane životinje imaju snižen metabolizam za 30%, pa im je potrebna hrana koja ima manje energije. Pomenutoj hrani je dodat  L - karnitin  koji učestvuje u metabolizmu masti i time doprinosi održavanju optimalne telesne težine. S obzirom da je u slučaju kada sami pripremate obrok za vašeg ljubimca, veoma treško izbalansirati obrok, moj vam je savet da vašeg mačora hranite hranom za kastrirane mačore.

Takođe mu možete davati i vlažnu superpremium hranu, odnosno prelive i paštete (Hill's, Royal canin, Brit Care), kao i dehidriranu superpremium hranu i od drugih proizvođača (Brit Care, Trainer, Schesir).


OZNAKE: