mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Našli smo malo mače staro  par dana, još nije progledalo, još uvijek mu visi pupčana vrpsa na stomaku. U početkU smo ga hranili kravljim mlekom pomešano u razmeri 50/50 sa vodom, a kasnije smo kupili hranu za bebe. U početku je tu hranu jeo kao lud, svaka 2-3 sata, ali sada nakon par dana neće ni da otvori usta da jede, samo cvili i mijauče. Pomalo gubi na snazi, sve se slabije kreće. Kada diše otvara usta kao da je nosić začepljen, a pri izdisaju se čuje krčanje iz nosića kao da ima tečnosti u njemu. Molimo vas da nam pomognete šta da radimo. Je li to normalna reakcija s obzirom da je jako malo mače ili se prehladilo? Dajana

O: U slučajevima pronalska mačića sa pupčanom vrpcom (starost oko 4-5 dana), otežano disanje i pomoć pri ishrani, potrebno je odneti mače u veterinarsku ambulantu radi potporne terapije (obrada rane od pupčane vrpce, askultacija pluća, merenje telesne temperature, potpora imunoglobulinima). Po pravilu, mačićima se ne daje kravlje mleko niti se isto razvodnjava sa vodom. Mleko mačke puno je jače po sastavu od kravljeg i sadrži puno više proteina (30-35%) i masti (20%).

Takođe, mačka nema određene enzime koji bi pomogli u razgradnji kravljeg mleka te zbog toga kravlje mleko nema niti hranjivu vrednost. Ako vlasnik ne može nabaviti zamensko / adaptirano mačije mleko u prahu, koje je nabolja opcija, može kao pomoć iskoristiti kravlje mleko bez laktoze koje se obogati kiselom pavlakom (20% mlečne masti), žumancetom i medom. Mače se hrani više puta tokom dana (svaka 2-3 sata)  uz masiranje stomaka kako bismo podstakli cirkulaciju i probavu.

Dok mladi ne progledaju (nakon 14. dana) moraju se dodatno zagrevati pomoću termofora ili nekog drugog izvora toplote. Dok se ovako malo mače hrani, glavica se drži uzdignuto od ostatka tela, a mleko se daje pomoću cucle ili šprica u malim količinama, uz oprez da se mače previše ne zagrcne.

U ponudi Pet centra možete pronaći adaptirana mleka za mačiće proizvođača Trainer i Royal Canin, kao i pribor za dohranjivanje.
 

OZNAKE: