Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Živim u dvorišnom stanu sa macom, koja i šeta po dvorištu i krovovima. Obična maca, crna, preuzeo sam je od ORKE pre 5 godina kao mače. Kad je zazrela odmah mi je omacila 6 mačića, a kada ih je podgajila opet je ostala smacna. Imala je problema sa porođajem pa je veterinar operisao i izvadio matericu sa 4 mrtva mačeta. Sad je ona sasvim dobro, vakcinu prima godišnje (besnilo). Ima 8 kilograma, ne izgleda debelo. Imam problem sa linjanjem. Preko cele godine odbacuje dlake i to u pramenovima, čak i sama čupka. Nedeljno počistim preko 15 pramenova dlake veličine oko polovine mog palca. Voli da je češljam jer tada načupam gomilu dlaka.

U veterinarskoj apoteci su mi davali raznu hranu i tablete, ali i dalje moram da je češljam da bi se manje očupavala. Hrani se u toj apoteci, zrnevljem iz raznih kesa za mlade, sterilisane i debele mačke.
Hvala, Dragoljub

O: Opadanje dlake kod mačaka fiziološki se odvija dva puta godišnje, u proleće i jesen. Ukoliko mačka ne gubi dlaku na mestima i nema vidljivih bezdlačnih područja i promena na koži, uglavnom se radi o fiziološkoj izmeni dlake.

Infestacija buvama najčešći je uzrok zašto mačka gubi dlaku, a ovakvo stanje redovno prati i češanje. Pošto Vaša maca boravi i van kuće, obavezno proverite da li ima buve i obavezno koristite zaštitu protiv ektoparazita u obliku ampula, sprejeva ili ogrlica. Ukoliko ustanovite buve, svakako zaštitite i svoj dom.

Osim ektoparazita prekomerno opadanje dlake može biti pruzrokovano i dermatofitozama, odnosno gljivičnim oboljenjima dlake i dlačnih folikula. Gljivične infekcije prenose se sa životinje na životinju pa sa životinje na čoveka i obrnuto. Ponekad mačke mogu biti nosioci uzročnika, a da pri tome nemaju vidljivih kliničkih simptoma bolesti.

Ovakva oboljenja mogu nastati primarno ili sekundarno posle lečenih bakterijskih infekcija antibioticima, kao posledica pada imunološkog statusa. Bakterijske infekcije takođe mogu pruzrokovati probleme opadanja dlake. U tom slučaju najčešće su vidljive promene na koži, a može ih pratiti i češanje.

Alergijske reakcije na alergen u okolini ili na hranu kojom se mačkka hrani, takođe mogu biti razlog što dlaka opada. Neadekvatna isrhrana, siromašna vitaminima i mineralima, takođe za posljedicu ima opadanje dlake. Najčešće se radi o nedostatku vitamina A, biotina, cinka, omega 3 i omega 6 masnih kiselina.

Unutrašnje bolesti, kao i hormonalni disbalansi štitne, nadbubrežne žlezde, polnih žlezda itd., mogu dovesti do pojačanog gubitka dlake. Pošto je maca sterilisana, više nema aktivnosti polnih hormona, posavetujte se sa Vašim veterinarom koji je macu sterilisao, da li postoji indikacija da se ipak ovdje radi o reakciji organizma na novonastali hormonalni status.

Svakako Vam preporučam odlazak veterinaru, kako bi se detaljnim kliničkim pregledom i eventualnim drugim dijagnostičkim metodama isključila ili potvrdila bilo kakva patologija i započelo sa eventualnom terapijom na vreme.

Ono što Vam za sada savetujem je da mačku hranite nekom od super premium hrana, a posebno preporučujem Royal Canin Skin za sterilisane mačke, od 1 - 7 godina starosti. Ova hrana je bogata biotinom, omega kiselinama, cinkom i ostalim mineralima i vitaminima, koji omogućuju maximalno zdravlje dlake i kože. Osim navedenog, hrana je bogata i kalcijumom, hondroitinom i glukozaminom koji omogućuju normalnu funkciju lokomotornog sistema, a sadrži i formulu za izabacivanje nakupljene dlake u digestivnom sistemu. Hrana dolazi u dehidriranom obliku i svojom optimalnom kalorijskom vrednošću sprečava gojaznost kod mačaka. Na pakovanju je navedena tabela, na kojoj je količina hrane koju bi mačka trebalo da pojede dnevno, s obzirom na telesnu masu.

Posebno ovde naglašavam da hranu nikada ne kupujete na meru iz otvorenih džakova, nego isključivo u originalnim pakovanjima, jer samo tako postoji garancija očuvanih hranjivih sastojaka i ispravan rok upotrebe. U suprotnom Vam se može dogoditi da kupujete skup proizvod koji je potpuno ili delomično izgubio svoje karakteristike, a ujedno zapravo uošte niti ne znate šta kupujete ("razno zrnevlje").

Dok se Vašoj maci dlaka ne oporavi, savjetujem redovno iščetkavanje mrtve dlake kao i preparat Viacutan plus koji sadrži esencijalne amino kiseline i na taj način omogućava ciljanu dopunu ishrane. Nedostatak esencijalnih masnih kiselina se karakteriše u prvom redu opštim lošim stanjem kože, dlakom bez sjaja, opadanjem dlake, hrapavom kožom, formiranjem peruti i svraba. Ovaj preparat kao i mnoge druge preparate za negu i oporavak kože i dlake, kao i preparate protiv ektoparazita, možete kupiti kod nas u Pet centru.

OZNAKE: