Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Negde u julu primetila sam da se dlaka na repu moje mačke izuzetno istanjila. Nije smršala i nema ćelavih pečata po repu ili bilo gde po telu. Veterinar kaže da je sa njom sve u redu i da će se rep progustiti na zimu, međutim 3 meseca kasnije, njen rep je i dalje isti, dok joj je telo prekriveno gustom i dugom dlakom. Maca živi isključivo u stanu, nema spoljašnje i unutrašnje parazite, jede super premium hranu (pretežno Brit Care, Carnilove i Royal Canin) dajemo joj suvu i morku hranu, kao i poslastice. Ima odličan apetit, kao i težinu, razigrana je i vedra, jedino je rep problem. Kako da joj pomognem? Zorana

О: Opadanje dlake kod mačaka fiziološki se odvija dva puta godišnje, u proleće i jesen. Ukoliko mačka ne gubi dlaku na mestima i nema vidljivih bezdlačnih područja i promena na koži, uglavnom se radi o fiziološkoj izmeni dlake.

Infestacija buvama najčešći je uzrok zašto mačka gubi dlaku, a ovakvo stanje redovno prati i češkanje životinje.

Terapija podrazumeva redovnu zastitu protiv buva i drugih ektoparazita u obliku sprejeva, ogrlica i spot on preparata. Ukoliko ustanovite buve, svakako zaštitite i svoj dom.

Osim ektoparazita prekomerno opadanje dlake može biti pruzrokovano i dermatofitozama, odnosno gljivičnim oboljenjima dlake i dlačnih folikula. Gljivične infekcije prenose se sa životinje na životinju pa sa životinje na čoveka i obrnuto. Ponekad mačke mogu biti nosioci uzročnika, a da pri tome nemaju vidljivih kliničkih simptoma bolesti.

Ovakva oboljenja mogu nastati primarno ili sekundarno posle lečenih bakterijskih infekcija antibioticima, kao posledica pada imunološkog statusa. Bakterijske infekcije takođe mogu pruzrokovati probleme opadanja dlake. U tom slučaju najčešće su vidljive promene na koži, a može ih pratiti i češanje.

Alergijske reakcije na alergen u okolini ili na hranu kojom se mačka hrani, takođe mogu biti razlog što dlaka opada. Neadekvatna ishrana, siromašna vitaminima i mineralima, takođe za posledicu ima opadanje dlake. Najčešće se radi o nedostatku vitamina A, biotina, cinka, omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Međutim, ovo kod Vas ne bi trebalo da bude problem s obzirom da hranite Vašu macu kvalitetnim hranama.

Unutrašnje bolesti, crevni paraziti, loša higijena, upetljana dlaka, hemijske supstance kao i hormonalni disbalansi štitne, nadbubrežne žlezde, polnih žlezda itd., mogu dovesti do pojačanog gubitka dlake.

Svakako Vam preporučujem odlazak kod veterinara specijaliste, kako bi se detaljnim kliničkim pregledom i eventualnim drugim dijagnostičkim metodama isključila ili potvrdila bilo kakva patologija i započelo sa eventualnom terapijom na vreme.

Ono što Vam za sada savetujem je da mačku hranite nekom od super premium hrana koje su pojačane dodacima za dlaku i kožu, poput Hair&Skin, Briketi za mačke od Royal Canin-a. Ova hrana je bogata biotinom, omega kiselinama, cinkom i ostalim mineralima i vitaminima, koji omogućuju zdravlje dlake i kože.

Dok se Vašoj maci dlaka ne oporavi, savetujem redovno iščetkavanje mrtve dlake kao i preparat Viacutan plus koji sadrži esencijalne amino kiseline i na taj način omogućava ciljanu dopunu ishrane. Nedostatak esencijalnih masnih kiselina se karakteriše u prvom redu opštim lošim stanjem kože, dlakom bez sjaja, opadanjem dlake, hrapavom kožom, formiranjem peruti i svraba. Ovaj preparat kao i mnoge druge preparate za negu i oporavak kože i dlake, kao i preparate protiv ektoparazita, možete kupiti kod nas u Pet centru.

OZNAKE: