Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Maca stara deset godina. Od pre par nedelja povrati hranu i posle toga povrati svežu krv, bledo crvena. To se dešava na oko nedelju dana. Izlazi u dvorište, a živi u stanu i jede samo hranu koju joj dajemo. Nije izgubio apetit jede uobičajeno. Pozdrav, Lenka
O: Svako krvarenje predstavlja hitno stanje i zbog njega se bez odgađanja morate javiti svom veterinaru. Bez pregleda nije moguće ustanoviti uzrok oboljenja pa tako ni uzrok krvarenja.

Iznenadno krvarenje iz usta i nosa može imati razne uzroke.

Mogući uzroci su akutni ili hronični rinitis zbog kojeg pucaju kapilari u nosnoj sluznici, pa dolazi do krvarenja iz nosa. Pošto su nosna i usna šupljina povezane, javlja se i krvarenje iz usta.

Takođe, uzrok može biti i strano telo u disajnim putevima ili udarac.

Vrlo često uzrok ovakvog krvarenja je trovanje. Među našim ljubimcima najčešće je slučajno ili namerno trovanje dikumarolom i njegovim derivatima (otrov za miševe i pacove). Ova grupa otrova deluje kao antikoagulans, odnosno sprečava grušanje krvi tako što uništava vitamin K. Uspešnost lečenja zavisi tada od doze koju je ljubimac uzeo i od vremenu kad je započeta terapija.

Nadamo se da je vaš ljubimac već uveliko dobrog zdravstvenog stanja i da je ovo bila samo prolazni simptom.

OZNAKE: