aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: U zadnje vreme moja mačka (2,5 meseca stara.) ima napade besa jače nego inače, često me jako ugrize i ogrebe. Deluje se dosta ljuto... Razmišljam da je  sterilišem sa  8, 9 meseci. Da li je možda uzrok ovakvog ponašanja što nije sterilisana pa je muče hormoni? Ima puno igračaka. Ne znam šta da radim, da li da joj dam tablete za smirenje ili ju je uplašilo ovo pred nobogodišnje bacanje petardi? Kako joj mogu pomoći? I još jedno pitanje: razmišljam o tome da joj nabavim društvo, psa ili mače, da se ima sa kim da se igra. Možda je to rezultat toga što ja često nemam vremena za igru? Marijana

O: Sastavni deo razvoja i odrastanja mačića je igra sa drugim mačićima. Mačići uvežbavaju veštinu rvanja koja bi im kasnije mogla poslužiti, hvataju jedni druge, prevrću se, grizu... pa ta igra može delovati dosta grubo. Na taj način usavršavaju svoje lovačke sposobnosti, spretnost i brzinu. Odrasle mačke izbegavaju borbu kad god je to moguće. Međutim, ponekad je borba jedini način rešavanja nesuglasica oko teritorije ili pridobijanja partnera pa će mačići vežbati napade od najranije mladosti.

Budući da je većina ljubimaca sterilisana, borbe između mužjaka puno su ređe. Domaće mačke retko imaju potrebu za borbom, ali će se ipak igrati borbe sa drugim mačkama u domaćinstvu, a ponekad i sa ljudima kako bi usavršile svoje odbrambene sposobnosti. U nedostatku drugog mačeta, Vaša ljubimica koristi Vas kao adekvatnu zamenu. Vama je sada najvažnije postaviti granice grubosti u igri da Vas ne povredi. Takođe je obezbedite igračkama u obliku igračke miša, mahalicama koja na sebi ima miša ili perje te lopticama tako da mače potroši suvišnu energiju u oko tih stvari. Kako će odrastati, mače bi se trebalo pomalo smiriti (oko 5 mececa starosti). Svakao da buka petardi utiče na povećani strahi i može se ispoljiti i agresivnošću.


Budući da potiču od životinja koje su živele samotnjački, koliko će mačke dobro prihvatiti strance i novopridošlice, zavisiće od toga koliko su dobro bile socijalizovane dok su još bile mačići i koliko su tada imale prijatnih susreta sa drugim mačkama i životinjama. Takođe, s obzirom na starost mačke mislim da bi se bez problema navikla na društvo.
 

OZNAKE: