Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre tri meseca uzela sam iz sela mače koje je imalo oko mesec dana, bilo je totalno ne socijalizovano, jer je imalo slab kontakt sa ljudima kao i njegova majka. Bilo je bukvalno divlje. Sada već hoće da se igra sa nama, i to samo traži ali je dosta grubo. Ne dozvoljava da se mazi dok je budno već samo kad spava. Zanima me da li to nekako može da se promeni sada dok je mlado, ili će se to samo menjati kako raste? Čak sam razmišljala da je sterilišem, jer sam čula da to pomaže kod ovog problema?! Inače mače čuvamo u stanu i sve mu udovoljavamo!
Unapred zahvalna,
Jelena

O: Mačke se tokom života vežu za vlasnike, ali je kod njih vrlo izražena i vezanost uz prostor.

Upoznavanje Vaše mace i navikavanje na okruženje i Vas mora biti postepeno. Nemojte insistirati na kontaktu sve dok maca to sama ne bude želela. Tokom tog perioda aklimatizacije, koje traje različito dugo (u zavisnosti od same jedinke), mačka treba da stekne Vaše poverenje i pažnju. Ovo radite vrlo polako, počinjući sa nuđenjem omiljene poslastice ili nove igračkice kako biste potstakli samopouzdanje mačke.

Mačka poseduje urođenu radoznalost koja je tera da pokuša da istraži sve što joj je nepoznato, tako da se čak može zavlačiti i u unutrašnjost fioka. Pored potrebe za upoznavanjem okoline (teritorije), mače je u odnosu na odraslu mačku znatiželjnije. Za razliku od psa, mačka retko prihvata dresuru ili podučavanje od strane vlasnika. Mačka je samovoljna životinja koja se ponaša u skladu sa svojim instinktima i refleksima.

Činjenica je da mnogi ljudi razviju blizak odnos sa svojim ljubimcem smatrajući ih članom porodice i u potpunosti ravnopravnim. Ovakva veza pruža zadovoljstvo i nagradu, kako za vlasnika, tako i za kućnog ljubimca. Mačke su socijalna bića, ne vole da budu same pa će, u svakom slučaju, Vaš ljubimac prihvatiti Vašu pažnju. Budite strpljivi i sigurno će Vam maca vratiti svu Vašu ljubav.

Mačke dostižu polnu zrelost u uzrastu od 5 do 9 meseci. Mačke su sezonski poliestrične životinje, odnosno kod njih se javlja teranje više puta godišnje. Preporučuje se da se mačke sterilišu u uzrastu od 6 meseci.
 
Tu se misli na sterilizaciju pre prvog teranja. Najvažniji razlozi zbog kojih se preporučuje sterilizacija su: značajno se smanjuje rizik od oboljenja kao što su tumor mlečne žlezde, jajnika, materice. Izbegavate mnoge neprijatnosti kao što su: bežanje u potrazi za partnerom, posle čega Vaša mačka može da se izgubi, smanjuje se agresivnost, glasno mjaukanje, uznemirenost i destruktivno ponašanje ljubimaca. Sprečavate neželjenu trudnoću i rađanje velikog broja potomaka.

O sterilizaciji pre prvog teranja smo pisali ovde.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak