Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Nedavno nam se doselio mladi, negovani, ugojeni mačak, vidi se da je bio u kući,pa predpostavljamo da ga je neko izbacio kod nas. Vidi se da je mlad, testisi su tek počeli da mu se spuštaju. Primetila sam da je osetljiv na dodir u području usta,i da slabo želi da jede krutu hranu. Pogledala sam mu u usta i videla upaljena ivica desni, žarko crvenom bojom i pogrešan rast prednjih malih zuba (između očnjaka) na donjoj vilici. Nekoliko dana nećemo biti u mogućnosti da ga odvedemo kod veterinara pa me zanima koliko vama ovo zvuči ozbiljno?
Hvala i pozdrav, Mirja.

O: Mačke često imaju hronične upale usta kao što su gingivitis (upala desni) i stomatitis (upala usne duplja). Postoji više faktora koji dovode do ovakvog obolevanja među kojima je najčešća preosjetljivost ili alergijska reakcija na bakterijski plak. Od ostalih uzroka treba svakako spomenuti bolesti pout mačije leukemije (FeLV), virusa mačije imunodeficijencija (FIV), kalicivirus, infektivni peritonitis (FIP) i Bartonella henselae.

Terapija stomatitisa i gingivitisa se obično sprovodi redovitim čišćenjem zuba kod veterinara, svakodnevnom negom kod kuće (četkanje) i pravilnom i kvalitetnom prehranom.

Preporučila bih vam da odvedete macu na pregled kod veterinara. Ako je u pitanju početak bolesti, stanje se može brzo sanirati primenom antibiotika. Kod hroničnih slučajeva, kada je bolest već napredovala, jedino je rešenje kompletno vađenje zuba. Upotreba antibiotika, kortikosteroida i drugih lekova nažalost nema dugoročnih rezultata u lečenju. Iako za sada mačak nema nekih ozbiljnijih simptoma, gingivitis može dovesti do jakih bolova i odbijanja hrane, pojačanog slinjenja, krvarenja desni, neugodnog zadaha i promena u ponašanju (agresivnost, iritacija, depresija itd.).

OZNAKE: