Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam mačka starog 6 meseci od kad je bio mače od mesec dana, redovno je čišćen od endo i ektoparazita, primio je polivalentu vakcinu i revakcinisan je. Od juče ujutru kako je jeo u dvorištu neku travu povratio je juče 2 puta (sadržaj je bio zelenkasto sivi, bilo je i dlaka koje je izbacio), ali od kad je to povraćao nije ni jeo ni pio vodu, samo je spavao ceo dan juČe. Sa špicem sam mu dala rastvoreni medicinski ugalj, nakon toga je opet spavao, malo se lizao i sređivao i celu noć prespavao mirno. Jutros je bio malo raspoloženiji, išao je u posip jako malo je jeo i pio je vode više, a malopre sam mu dala jogurt koji je pio, ali je ponovo istrčao napolje i gricnuo malo trave, ali mislim da nije povratio nigde. Sad ponovo spava i možda malo ubrzanije diše nego obično. Ako biste mogli svoje mišljenje da mi napišete bila bih Vam zahvalna. S poštovanjem, Jelena


O: Hranjenje dugom travom često izaziva povraćanje kod mačaka. One to rade kako bi omogućile izbacivanje kuglica dlaka iz želuca. Vlakna u travi pomažu kod otklanjanja manjih naslaga dlake kroz creva, tako da se dlaka izbacuje izmetom. Trava je ujedno izvor vitamina i vlakana biljnog porekla koji je mačkama bitan deo ishrane u smislu održavanja pravilne crevne pasaže.


Trihobezoari, hairballs ili kuglice dlake se najčešće javljaju kod mačaka koje imaju poludugu i dugu dlaku, kao i kod mačaka koje stalno borave u zatvorenom prostoru. Najčešći su problem za vreme linjanja. Međutim, neke kućne mace se linjaju tokom cele godine zbog stalne temperature okoline i veštačkog svetla. Mačka proguta čak dve trećine otpale dlake dok se uređuje. Naslage dlake u sistemu za varenje poput stranih tela ometaju varenje, pa mogu uzrokovati povraćanje, konstipaciju, a ponekad i blokadu prolaska crevnog sadržaja. Stoga je važno da kućne mačke svakodnevno dobijaju neka od sredstava koje sprečavaju formiranje kuglica dlake.

Uglavnom su to sredstva u obliku paste, poslastica ili su uključene u određenu liniju hrane. Paste su ukusne i mačke ih rado same uzimaju. U Pet centar trgovinama možete pronaći širok izvor pasta:  Trixie Malt pasta, Hairball Remover - Orme Naturali, Caltax gel - Canina… Paste za izbacivanje kuglica dlake na uljnoj su osnovi, svojim delovanjem omogućavaju neometani prolaz hrane i sprečavaju se stalne iritacije želuca. Za odstranjivanje kuglica dlake pastu je potrebno davati svaki dan, a za preventivno sprečavanje nastajanja kuglica dlake pastu je dovoljno davati 2 - 3 puta nedeljno.

Više informacija o izbacivanju kuglica dlake kom mačke možete pročitati u tekstu koleginice Mirjane Pejčić, dr. vet. med., pod naslovom “Povraćanje mačka i trihobezoari – hairballs ili kuglice dlake”.

Proizvođači hrane su uveli i posebne linije potpune hrane za mačke s ovim problemom. Ovakve hrane su npr. Royal Canin Intense Hairball - kompletna hrana za odrasle mačke sklone problemima sa nakupljanjem dlake u digestivnom sistemu ili Hill's Hairball control itd.

Možda će Vas zanimati i podatak o mirisnoj mačjoj travi Nepeta cataria (Catnip). Ona je vrsta mente, a najdraža je mirisna trava svim mačkama. Ulje koje sadrži oduševljava mačke. Stoga se njen ekstrakt ili prosušeni usitnjeni cvet koristi kao atraktant kojim se mogu napuniti mačje igračke ili deo prostora za igru.

Kućno i ukrasno bilje moglo bi da ugroziti zdravlje Vaše mačke, a ovu temu je obradila kolegica dr. Mirjana Pejčić u tekstu objavljenom pod naslovom „Mačke i sobne biljke“.

OZNAKE: