Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P:Dobar dan, imam macku koja ima 7-8 godina, u zadnje vreme krenula je da balavi dok spava (nije mnogo ali to joj se pre nikad nije desavalo) i čini mi se da je malo manje aktivna i malo vise spava. Normalno jede i normalno se kreće. Da li znate možda šta bi mogao biti problem i da li može biti opasno? Aleksandar

 

O: Pljuvačne žlezde su žlezde koje proizvode balu, a nalaze se u mekim strukturama usne šupljine i ždrela. Bala se izlučuje izvodnim kanalićima u usnu šupljinu, osigurava joj vlažnost, omekšava hranu i uključuje se u proces varenja.

 

U ustima mačaka postoji više pljuvačnih žlezda (tri para velikih pljuvačniuh žlezda i više manjih pljuvačnih žlezda povezanih sa sluzokožom usne šupljine).

 

Bolesti pljuvačnih žlezda mogu nastati zbog različitih uzroka povezanih sa samom žlezdom ili sekundarno, zbog drugih uzroka (lokalna ili neka sistemska oboljenja).

 

Određeni centri u mozgu regulišu stvaranje sline, a nadražaj čine taktilni i okusni stimulansi iz usne šupljine. Ovi centri su jače nadraženi u slučajevima kada postoji patološki proces u usnoj šupljini ili u anatomski neposredno vezanim tkivima (ždrelo i jednjak). Preterano balenje izaziva i želučano-crevne poremećaje, metaboličke bolesti kao npr. zastoj bubrega, ili neke bolesti jetre. Uzrok pojačanom baljenju kod mačaka može biti i strano telo u usnoj šupljini, problemi sa zubima, upale desni, jezika ili okolnih tkiva, terapija nekim lekovima, toksične biljke ili nadražujuća sredstva koja se koriste u domaćinstvu.

 

Povećanu količinu bale životinja će najčešće gutati, te se može uočiti tek da životinja učestalo guta nevezano uz uzimanje hrane. U drugih će se bala slivati iz usta, a ova pojava je usko vezana uz otežano gutanje.

 

Mačke često reaguju pojačanom proizvodnjom bale kod neznatnih nadražaja, ali bi to bila prolazna stanja kraćeg toka.


Stoga vam preporučujem da mačku odvedete na pregled, kako biste po tačno postavljenoj dijagnozi sproveli terapiju.

 

Nadamo se da je sve u redu sa zdravljem vašeg ljubimca i da su vam priložene informacije i saveti sa stranica bili od koristi.

Podsećamo vas da većinu odgovora na temu zdravlja i ostalim informacija o kućnim ljubimcima možete pronaći u našoj obilnoj bazi odgovora u rubrici „Pitajte veterinara“, na stranici Pet centra.

 

 

OZNAKE: