aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Evo opet vas želim konsultovati mada sam mačora već vodila veterinaru. Radi se o tome da je naš persijaner Čarli bio dve nedelje u pansionu sa dosta mačaka, ali proverenih sa svojim pasošima i svom dokumentacijom bez koje ne mogu ni ući u pansion. Prvi put je bio toliko odvojen od nas. Svaki dan smo dobijali informacije da dobro jede spava i da se odlično druži. Međutim kad smo došli po njega on nije mogao da mjauče izgubio je glas a juče dobio i temperaturu. Vet kaže da je to Calvic viru jer je promukao i blago otežano guta mada ima baš dobar apetit. Vlasnici pansiona sumnjaju u tu dijagnozu a ja prvi out imam mačora i ne razumem se u sve simptme i bolesti. Juče je imao 39.35 tem dobio je injekciju i čini mi se da je od jutros bolje. Mada čini mi se da je došao iz paniona i mrrrrtav gladan ili ga mi mnogo hranimo. Čarli je takođe imao još da kažem stresnih situacija ali je sve podneo dobro a to su selidba u drugi stan pa povratak u prvi stan ,majstori koji odlaze i dolaze  itd.. Sve je to za njega veliki stres bio i na kraju pansion bez nas 18 dana. :( Šta vi mislite? Jako sam zabrinuta po prvi put je bolestan. Pozdrav Elizabeta
O: Simptomi koje ste opisali ukazuju na infekciju (koja može biti bakterijska, virusna ili kombinovana) i savetujem Vas da nastavite sa terapijom koju je veterinar predložio. Hipertermija (visoka temperatura)  je očigledan simptom koji ukazuje na oboljenje koje se mora lečiti i koje zahteva višednevnu terapiju.

Mačji kalicivirus ili feline calicivirus (FCV) je RNA virus koji pripada porodici Caliciviridae. On je jedan od važnijih i jedan od najčešćih virusnih uzročnika respiratornih infekcija mačaka. To je najčešća virusna zarazna bolest gornjih respiratornih puteva kod mačaka. Najčešći problemi ili komplikacije se pojavljuju kod mladih mačića ili starijih ljubimaca. Dakle, kod onih kod kojih još imunološki sistem nije pravilno i u potpunosti razvijen ili kod kojih je narušen različitom etiologijom. Uzročnik se umnožava u usnoj duplji i respiratornom tkivu i izlučuje se preko sline, iscetka iz očiju i nosa, stolicom, mokraćom. Takođe, poznati su i slučajevi kliconoštva gde ljubimac ne pokazuje znakove bolesti ali uzročnike izlučuje i tako predstavlja potencijalni izvor bolesti.
 
Uzročnik je poprilično otporan na nepovoljne spoljne uslove kao i dezinficijense. Tako, u okolini može da preživi i više od nedelju dana. Klinička slika bolesti se najčešće pojavljuje u intervalu od 3 - 5 dana od trenutka ulaska uzročnika u organizam prijemljive jedinke (inkubacija). Bolest karakteriše iscedak iz nosa, suzenje, inapetenca (gubitak apetita), povišena telesna temperatura, pojavljivanje ulkusa i otvorenih rana u usnoj duplji. Kod obolelih jedinki se mogu pojaviti i znakovi od strane lokomotornog sistema - otežano kretanje i šepanje kao posledica bolova u zglobovima i mišićima. Za ovu bolest nema neke specifične terapije. Naime, koriste se antibiotici kako bi sprečili pojavu ili razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija. Ukoliko je potrebno sprovodi se i rehidracija, dehidriranih jedinki.
 
Velika važnost se pridaje profilaksi. U svrhu profilakse se primenjuje vakcinacija mačića u uzrastu od 8 - 9 nedelja i njihova revakcinacija u uzrastu od 12 nedelja. Vakcine su polivalentne i pružaju zaštitu i za rinotraheitis i panleukopeniju mačaka.

OZNAKE: