Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Koliko mačka nosi mačiće u stomaku?!
Hvala, Dana

O: Graviditet kod mačaka traje oko 2 meseca. Do oplođenja dolazi u rogu materice i fetusi su u svakom rogu smešteni jedan iza drugoga. Pod uticajem progesterona, hormona trudnoće, maca počinje da menja svoje ponašanje, smanjuje se njena fizička aktvnost i više se odmara. Nekoliko dana pre porođaja ženka postaje nemirna i istražuje izabrano skrovište. Mačke u principu same biraju mesto u kojem će dočekati svoje potomstvo.

Moguće je, ali vrlo retko da prihvate mesta koja smo mi izabrali za njih. Mesto koje izabere posećivati će nekoliko puta pre porođaja, kako bi ga celog obeležila svojim mirisom, pomoću kojeg će se njeni mačići kasnije orijentisati. Što se porođaj više približava, mačka gubi apetit i nemirno se kreće po svom "gnezdu", sve dok ne započnu kontrakcije. Mlečna žlezda nabubri i počne da luči kolostrum, a stomak se opusti kao da "visi".

Porođaj mačaka obično prolazi bez komplikacija. Kada se kontrakcije počnu da javljaju svakih 30 sekundi porođaj je vrlo blizu. Sa pojavom kontrakcija, povećava se i frekvencija disanja. Cervix (grlić materice) se skraćuje, postepeno se otvara, kontrakcije postaju sve duže i jače, a otapanjem sluzavog čepa koji je zatvarao cervix, pojavljuje se krvava sluz.

Porođaj započinje prvim trudom, dolazi do otvaranja cervixa - stadijum otvaranja traje 8 sati i završava potpunim otvaranjem, a ubrzo zatim nastaje istiskivanje ploda.

Sa mačićem izlaze i plodne ovojnice, koje mačka poliže i proguta i stimuliše mačiće da samostalno udahnu vazduh. Sledećim kontrakcijama izlazi posteljica koju će mačka, pošto pregrize pupčanu vrpcu, da pojede.

Vrlo je važna ishrana mačke kako za vreme graviditeta, tako i za vreme laktacije. Mačku je preporučljivo hraniti jednom od premium ili super premium hrana za mačke, iz linije Alleva, Trainer, Hill's, Eukanuba, Royal Canin, a hrana mora biti uvek dostupna. Ovakva hrana podmiruje energetske potrebe mačke tokom graviditeta i laktacije.

Hranu kupujte uvek samo u originalnom pakovanju, nikada iz otvorenih džakova na meru. Jedino tako možete svojoj maci osigurati očuvane hranjive sastojke i hranu koja ima ispravan rok upotrebe.

OZNAKE: